Flertal gror frem bag socialudspil fra IA

Både hos Siumut og Demokraterne tager man positivt imod IA’s udspil på socialområdet. Demokraterne savner dog flere detaljer.
Foto © : Jonas Løvschall-Wedel/KNR
31. maj 2019 06:47

Folketingskandidat for IA Aaja Chemnitz Larsen har stillet otte forslag til at styrke socialområdet for børn og unge. Heriblandt oprettelsen af en katastrofefond.

Initiativerne møder opbakning fra Demokraterne, det fortæller daglig politisk leder, Nivi Olsen.

- Vi vil være med til at diskutere det, når der foreligger noget mere konkret, og hvis der derved kan opnås den bedst mulige hjælp. Vi kunne dog godt tænke os at se uddybning af forslaget, men umiddelbart er det første indtryk godt, siger hun til KNR.

Jeg plejer at sige, at det er lidt ligesom et alkoholproblem. Hvis man ikke erkender hvor stort problemet er, så er det også svært at gøre noget ved det

Samme positive toner kommer fra Jens Erik Kirkegaard, der er folketingskandidat for Siumut.

- Jeg støtter deres ide, fastslår han.

"Nok er nok"

Aaja Chemnitz Larsen fortæller, at baggrunden for forslaget er, at "nok er nok." 

- Det er et område, som vi har talt om i rigtig mange år, og det er et område, som vi bruger en del penge på, men hvor vi bare må erkende, at vores indsats ikke er god nok, siger hun.

LÆS OGSÅ Aaja Chemnitz foreslår en katastrofefond mod seksuelle overgreb

Det nuværende folketingsmedlem tilføjer, at hun oplevede en frustration over mangel på konkrete initiativer.

Udspillet indeholder bl.a. forslag om oprettelse af familiekostskoler, der skal vejlede familier med børn mellem nul og to år.

Det bliver også foreslået, at man etablerer et hurtigtarbejdende rejsehold med attraktive ansættelsesforhold og screening af alle berørte borgere, der skal afdække behov om fx flytning og psykologibehandling.

Vil koste et trecifret millionbeløb

Aaja Chemnitz Larsen regner med, at forslagene vil koste omkring 100 millioner kroner.

- Jeg synes ikke, at det handler så meget om, hvorvidt vi skal finde pengene. Det er bare et spørgsmål om at komme i gang, og det er derfor, at jeg peger på nogle konkrete ting. Jeg har også fået nok.

Hun mener, at størstedelen af finansieringen kan komme fra Danmark. Efter hendes vurdering vil det ikke være et problem at skaffe 80 millioner kroner fra Danmark og så hente de sidste 20 millioner kroner herhjemme.

- Jeg plejer at sige, at det er lidt ligesom et alkoholproblem. Hvis man ikke erkender, hvor stort problemet er, så er det også svært at gøre noget ved det. Og det er min oplevelse, at vi kollektivt ikke har erkendt, hvor stort et problem det her er, siger hun videre.