Aaja Chemnitz efter arbejdsulykke: Danmark lever ikke op til sit ansvar

Staten sylter sit ansvar over for Arbejdstilsynet i Grønland, mener Aaja Chemnitz. Hun kræver permanente penge til området.
Folketingsmedlem Aaja Chemnitz (IA) mener, at Danmark svigter sit ansvar for et velkørende arbejdstilsyn i Grønland. Foto © : Malik Brøns
09. september 2022 06:30

Tirsdag afgik en 64-årig mand ved døden i Nuuk, efter han faldt adskillige meter ned fra en lift i Usisaats lagerhal. 

Det er tredje arbejdsulykke alene i år herhjemme, som har haft døden til følge. Og det er tre for mange.

Det siger folketingsmedlem Aaja Chemnitz (IA), som langer ud efter den danske stat for ikke at opretholde et tilstrækkeligt arbejdstilsyn i Grønland.

Hun mener, at tilsynet mangler penge, og det medfører ifølge hende manglende tilsyn på grønlandske arbejdspladser.

- Det er tydeligt at se på de manglende aktiviteter, at der ikke sker nok. Der er brug for, at der kommer nogle flere ressourcer på bordet. Og det er ikke kun nogle ressourcer, vi fra Grønland kan skaffe selv, men også nogen, man fra dansk side er nødt til at finde i systemet, siger hun til KNR.

Usikkerhed om antallet af tilsyn

På hjemmesiden for Arbejdstilsynet i Grønland står, at det udfører mellem cirka 120 og 230 tilsyn årligt foruden en række lovpligtige tilsyn på elevatorer. 

I et brev fra februar i år til Aaja Chemnitz oplyser daværende fungerende beskæftigelsesminister, Mattias Tesfaye (S), at antallet af tilsyn i Grønland er optalt manuelt og derfor behæftet med en vis usikkerhed.

I brevet oplyser Arbejdstilsynet, at arbejdsmiljøet i Danmark bliver undersøgt ved hjælp af spørgeskemaer til ansatte på arbejdspladser. Og det spørgeskema er ikke tilpasset grønlandske forhold. Hvis det skal ske, skal der flere ressourcer til området, står der.

LÆS OGSÅ Medie: 64-årig mand er død i arbejdsulykke

Dog skriver Arbejdstilsynet intet om, hvorvidt der er for få penge til egentlige fysiske tilsyn på grønlandske arbejdspladser.

KNR har forsøgt at få en kommentar fra kredschefen for Arbejdstilsynet i Grønland på, hvordan han oplever tilsynets arbejde og økonomi. Det er foreløbig ikke lykkedes.

Men Aaja Chemnitz er ikke i tvivl om, at Arbejdstilsynet i Grønland er økonomisk underprioriteret. 

- Når jeg taler med for eksempel fagforeninger er der en stor bekymring for, at Arbejdstilsynet ikke er mere aktivt, end det er. 

Hun understreger, at virksomhederne selv har ansvaret for at sikre et godt arbejdsmiljø, også via Arbejdsmiljørådet, hvor arbejdsgivere er repræsenteret. Men det er Arbejdstilsynet, der skal føre kontrollen. 

Penge skal gives permanent

Den danske regering foreslår, at flere penge til Arbejdstilsynet i Grønland skal komme fra Nordatlantpuljen, som er med til at finansiere initiativer i Grønland og på Færøerne. 

Men her er tale om initiativer, som typisk kun får penge over en kortere periode - for eksempel penge til nye grønlandske salmebøger og penge til Kofoed Skole i Nuuk. Og her skal pengene til Arbejdstilsynet i Grønland ikke tages fra, mener Aaja Chemnitz.

LÆS OGSÅ Person omkommet efter endnu en stilladsulykke i Nuuk

- Det er projektmidler, som vil udløbe på et tidspunkt. Og arbejdsmiljøet er jo i virkeligheden en del af en drift.

- Jeg vil gerne have, at det kommer på finansloven, og at man (Danmark, red.) vedkender sig det ansvar, man har. Kigger man på Arbejdstilsynets indsats i Danmark, er det jo på et helt, helt andet niveau.

Onsdag blev regeringens finanslov for 2023 behandlet i Folketinget. Men her kunne finansordfører Benny Engelbrecht (S) ikke umiddelbart love flere penge til Arbejdstilsynet i Grønland. 

I august omkom en person, som arbejdede ved et byggefirma i Nuuk, efter et fald fra et stillads.

Og få måneder forinden afgik en 60-årig mand også ved døden på en byggeplads i Nuuk.