Inatsisartuts efterårssamling 71 lovforslag fremsendt fra partierne

Om en lille måned - nærmere bestemt den 25. september - begynder Inatsisartuts efterårssamling. Partierne nåede at sende i alt 71 lovforslag inden fristen udløb i fredags i sidste uge.
Foto © : Nils Baum, Bureau for Inatsisartut
Skrevet af Inge S. Rasmussen
26. august 2015 06:36

Partiernes forslag spænder vidt dette efterår, viser en rundringning som KNR har foretaget: Lige fra en ny grundlov til ændring af forsvarsaftalen og bedre forhold til de uddannelsessøgende både i Grønland og i Danmark.

Siumut oplyser at de har sendt 15 forslag til behandling i Inatsisartut, mens Atassut kun har sendt 6 ændringsforslag.

Parti Naleraq sendte 9 og Demokraterne bare 5, mens Inuit Ataqatigiit sendte hele 27 ændringsforslag. Desuden har IA gensendt 9 forslag, som Inatsisartut ikke nåede at behandle under forårssamlingen.

 

Ny grønlandsk grundlov

Siumut og Parti Naleraq har begge sendt et forslag om at nedsætte en kommission, som skal tage stilling til en ny grønlandsk grundlov.

Udover, at de studerende både her i Grønland og i Danmark skal have bedre forhold, er Inuit Ataqatigiits vigtigste forslag en ændring af forsvarsaftalen. Parti Naleraq har sendt et lignende forslag.

Demokraterne vil have kigget på uddannelsessystemet, mens Atassut - i en lidt anden boldgade - ønsker, at enhver der bor her i Grønland skal have mulighed for at købe vakantlejligheder, hvis en medarbejder i det offentlige rejser i utide.

Efter Inatsisartuts forretningsorden er blevet ændret, behøver partierne ikke længere sende emner til forespørgselsdebatter til Formandskabet på samme tid som lovforslagene. I stedet kan partierne sende dem under Inatsisartuts møder.