Yderligere fem personer er blevet taget i at smugle narko i maven

Endnu flere personer er blevet taget i at forsøge at smugle narkotika ind i Grønland ved at have det i maven, oplyser Grønlands Politi.
Hash, som politiet har konfiskeret. Foto © : Malik Brøns / KNR
30. august 2022 12:24

Den er gal igen. 

Grønlands Politi, sundhedsmyndighederne og toldmyndighederne advarer igen om en kraftig stigning i antallet af personer, der i år er blevet taget i at forsøge på at smugle narkotika ind i Grønland med narkoen i maven.

Forsøg på at smugle hash har allerede kostet to mennesker livet. Alligevel fortsætter tendensen, meddeler Grønlands Politi i en pressemeddelse. 

18. august skrev KNR, at 12 personer havde forsøgt at smugle narko ind i landet på bare en måned. Nu  - mindre end to uger senere - er fem mere blevet stoppet med pakker i maven. Dermed løber det samlede tal op på 33 personer alene i år.

For hele 2021 var tallet 14.

 

Foto © : Grønlands Politi

Statistik: Grønlands Politi

 

Efterforskningen peger indtil videre på, at smuglervarerne var tiltænkt at ende på destinationer over hele Grønland, fortæller vicepolitiinspektør Johan Westen.

- Det her er ikke et hovedstadsproblem, for vi kan se, at smuglerne har billetter til hele kysten. Så man kan regne ud, at det her påvirker hele landet og generelt forstærker de misbrugsproblemer, vi allerede kæmper med rundt omkring i hele Grønland, siger han.

- Lad være! Først og fremmest for helbredets og dine medmennesker skyld. Men også fordi, at tolderne gør et fantastisk stykke arbejde og bruger både hunde og bodyscanner, som gør det langt nemmere at afsløre narkotika. Så sandsynligheden for at du bliver taget er temmelig stor.

Bodyscanner og advarsler 

En bodyscanner i Kangerlussuaq er med til, at folk bliver stoppet.

Og så gør politiet selv et større stykke arbejde ved at advare om faren, siger vicepolitiinspektør Lars Bjerregaard. 

LÆS OGSÅ 12 personer har forsøgt at smugle narko ind i landet på en enkelt måned

Vi går i medierne og fortæller, hvor farligt det faktisk er. Man kan dø af det, som vi har desværre set her i to tilfælde indenfor ganske kort tid. Og så er der også en fare for, at man bliver taget i det, og at man måske får en fængselsstraf eller en plet på straffeattesten, der gør, at man måske ikke kan rejse og måske ikke få det job, man ønsker sig, siger han. 

Døde fordi emballagen gik i stykker

I juni døde en 33-årig mand i et fly fra København til Kangerlussuaq.

Indpakningen af den narkotika, han havde slugt, var ikke helt tæt, og derfor kunne stoffet trænge ud i mandens krop, har politiet tidligere oplyst.

En obduktion viste, at der var store mængder narkotika i mavesækken.

7. august døde en anden mand - også fordi emballagen gik i stykker nede i mandens mave. Han blev i hast kørt på skadestuen på Dronning Ingrids Hospital i Nuuk med kraftige smerter i maven. Undervejs fik manden hjertestop og afgik senere ved døden.

Da der ikke umiddelbart var en naturlig årsag til dødsfaldet, blev manden obduceret for at finde den. Her fandt lægerne pakninger med hash i mavesæk og tarm.