2.800 borgere skal deltage i befolknings undersøgelse

Folkesundheden her i landet kommer igen under lup. Det sker når omkring 2.800 borgere igennem det næste halvandet år deltager i en landsdækkende undersøgelse om befolkningens sundhed.
Skrevet af Thomas Munk Veirum
30. august 2017 16:33

Undersøgelsen skal blandet andet undersøge, hvordan det står til med diabetes, rygning og overvægt, og den skal også finde ud af hvordan unge grønlændere trives mentalt.

Undersøgelsen er netop gået i gang, og den foretages af Center for Sundhedsforskning i Grønland under Statens Institut for Folkesundhed.

Forskerne skal besøge 10 byer og 10 bygder og altså 2800 borgere. De deltagende borgere skal blandt andet måles, vejes, have taget blod- og urinprøver og målt lungefunktion og blodtryk, fortæller centeret i en pressemeddelelse.

Deltagere over 35 år undersøges desuden for diabetes og forstadier til diabetes.

- Seneste befolkningsundersøgelse viste, at 57 procent af alle voksne grønlændere ryger dagligt, at antallet af overvægtige grønlændere er fordoblet siden 1993, og at syv procent har diabetes, mens omkring hver femte har forstadie til diabetes, siger Christina Viskum Lytken Larsen, forsker og leder af Center for Sundhedsforskning i Grønland. 

Viser prøverne noget akut, henvises deltagerne straks til en sygeplejestation eller et hospital. Ellers får alle deltagere senere et brev med posten med svar på deres prøver. Og endelig bliver alle data indsamlet og rapporteret til de grønlandske sundhedsmyndigheder. 

Det er femte gang siden 1993, at centeret kortlægger den grønlandske befolknings sundhed som en opgave finansieret af det grønlandske sundhedsdepartement.