2013 bliver et vigtigt år i grønlandsk politik

Udover valg til landets menighedsråd, står vi overfor et snarligt kommunalvalg og vigtigst af alt står vi overfor valget til Inatsisartut, der kan få afgørende betydning for grønlands fremtid.
Skrevet af Mads Ullerup
08. januar 2013 07:13

KNR har bedt koalitionspartierne Demokraterne og IA samt oppositionspartiet Siumut om at give deres bud på, hvad der ligger højest på deres politiske dagsorden for 2013. Vi lægger ud hos Demokraternes formand, Jens B. Frederiksen.

- Noget af det vigtigste er, at vi fortsat kommer til at fokusere på vores råstoffer, som jo helt klart fremadrettet bliver indtægtsgivende. Nu hvor Storskalaloven er på plads, gælder det derfor om, at få gang i nogle af storskalaprojekterne, siger Jens B. Frederiksen.

Hos oppositionspartiet Siumut er formanden Aleqa Hammond enig i, at råstofprojekterne bliver det helt store tema for 2013. Men der er én ting, der er endnu vigtigere set fra oppositionspartiet.

- Rent politisk vil vi selvfølgelig gerne vinde valgene. Det gælder både til bygderådene, kommunalbestyrelserne og til Inatsisartut, siger Aleqa Hammond.

Skulle Siumut og Aleqa Hammond komme til magten, så vil partiet se nærmere på Storskalaloven, der blev vedtaget ved sidste års efterårssamling i Inatsisartut, varsler Aleqa Hammond.

- Ja, helt sikkert. Vi mener, at der stadig er arbejde, der skal gøres, og vi mener helt sikkert, at den grønlandske gevinst fra råstofindtjeningen er langt fra sikret endnu, siger Siumut-formanden, der dog ikke ønsker at blive mere konkret før, det endelige valgprogram ligger klar.

Hos Demokraterne advarer man imod de eventuelle ændringer, der ville komme i Storskalaloven, hvis Siumut ender i regeringen.

- Hvis ikke vi kører en stabil politik på de områder, så kommer vi til at skræmme både selskaber og lande væk. Politisk stabilitet er absolut nødvendigt på den internationale scene, siger Demokraternes formand, Jens B. Frederiksen.

Så længe Siumut ikke er mere konkrete i forhold til, hvad de ønsker af ændringer i Storskalaloven, har medlem af IA Naaja Nathanielsen ikke meget at sige til Siumuts udtalelse.

- Jeg har endnu ikke hørt noget som helst konkret i den forbindelse, og jeg synes, det er rigtig svært at gå ind i en diskussion, når jeg ikke helt ved, hvad der fra time til anden kommer på bordet fra Siumut, siger Naaja Nathanielsen.

For IA er der især tre områder, der fortjener ekstra stor opmærksomhed i 2013, forklarer Naaja Nathanielsen.

- Det ene er uddannelsesområdet. Vi skal arbejde videre med folkeskoleområdet og sikre, at det er en god folkeskole for alle elever uanset, hvor de kommer fra i landet. En anden ting er indsatsen overfor ledige. Vi er ved at knække kurven, men der er stadig et stykke vej endnu, og der er brug for, at vi får aktiveret så mange som muligt. Den sidste ting er at skabe en stabil økonomisk udvikling herhjemme, siger IA's Naaja Nathanielsen.