20 år siden i dag: Internationale ledere sætter ord på terrorangrebene 11. september 2001

20-året for terrorangrebet mod USA 11. september blev lørdag markeret rundt om i verden.
Skrevet af Bibi Nathansen
11. september 2021 19:23

En række internationale figurer udtaler sig om ofrene, de overlevende og redningsindsatsen og om, hvordan dagen påvirkede hele verden i de efterfølgende årtier.

USA's præsident, Joe Biden, har udsendt en videoudtalelse fredag aften lokal tid inden markeringen:

- I kampen om Amerikas sjæl er sammenhold vores største styrke. Sammenhold betyder ikke, at vi skal tro på det samme. Vi skal have en grundlæggende respekt og tro på hinanden og på denne nation, siger Biden.

USA's tidligere præsident Barack Obama havde også noget på hjerte:

- I dag mindes vi de næsten 3000 mænd, kvinder og børn, der døde 11. september 2001, og endnu flere der mistede deres liv i vort lands tjeneste i de to årtier efter. Men denne årsdag handler også om at reflektere over, hvad vi har lært i de 20 år siden den frygtelige morgen.

LÆS OGSÅ Terrortruslen er større end nogensinde

En anden tidligere præsident kom også til orde. Bill Clinton siger:

- USA vil aldrig glemme dem, der mistede livet, dem der satte det på spil eller gav deres eget liv for at redde andre, samt dem hvis liv blev forandret for evigt for 20 år siden. Vi skylder dem alle at forenes igen med sammenhold, håb, medfølelse og beslutsomhed.

 

Foto © : Ed Jones/Ritzau Scanpix

Politibetjente og brandmænd fra New York City under mindehøjtideligheden tidligere i dag. Foto: Ed Jones/Ritzau Scanpix

 

EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen siger:

- På 11. september mindes vi dem, som har mistet deres liv, og ærer dem, som har risikeret alt for at hjælpe dem, skriver von der Leyen på Twitter.

Storbritanniens premierminister, Boris Johnson:

- Mens terrorristerne påførte os sorg og lidelse, og mens truslen fortsat er til stede i dag, kan vi nu med 20 års perspektiv sige, at de mislykkedes med at ryste vores tro på frihed og demokrati, siger Johnson i en videomeddelelse, der vil blive vist lørdag i Londons Olympic Park.

Også på slottet i England mindes man dagen i dag. Storbritanniens dronning Elizabeth II siger:

- Mine tanker og bønner - og også min families og resten af nationens - går til ofrene, de overlevende og de ramte familier samt de folk, der stod i første linje, og redningsarbejdere, der blev tilkaldt.

- Mit besøg ved World Trade Center i 2010 står mejslet ind i min hukommelse, siger hun i en meddelelse.

LÆS OGSÅ Mindst 100 talibanere dræbt i kampe under USA-exit

Også statsminister Mette Frederiksen mindes lørdag ofrene for angrebene. Det gør hun i et Facebook-opslag:

- I dag er en af de få dage, vi alle husker flere årtier senere. For 20 år siden. En ganske almindelig dag, der brutalt blev kløvet midt over af terroristerne.

- Lige nu har vi en dybt ulykkelig situation i Afghanistan. Det skal give anledning til refleksion.

- Men kampen mod terror har ikke været forgæves. I dag mindes vi ofrene den 11september. Og alle de tapre mennesker, der de seneste 20 år har kastet sig ind i kampen mod terroristernes feje natur.

 

Foto © : Jim Watson/Ritzau Scanpix

USAs tidligere præsident, Barack Obama med sin hustru Michelle. Yderst til højre i billedet, står den nuværende præsident Joe Biden. Billedet er taget i dag under en af mindehøjtidelighederne for ofrene for terrorangrebet for tyve år siden. Foto: Jim Watson/Ritzau Scanpix 

 

Terrorangrebet den 11. september var planlagt af terrororganisationen al-Qaeda og dens leder, Osama bin Laden.

Det var hans og Al-Qaedas tilstedeværelse i Afghanistan, der førte til, at en amerikansk ledet FN-koalition invaderede landet en lille måned efter angrebet.

Det lykkedes først amerikanerne at få ram på Osama bin Laden omkring 10 år senere i 2011. Her blev han dræbt af amerikanske elitesoldater i nabolandet Pakistan.

Krigen i Afghanistan endte med at vare næsten 20 år. De sidste amerikanske tropper forlod Afghanistan den 30. august 2021.

Næsten 3000 mennesker omkom ved terrorangrebene 11. september 2001.