Forsker: Terrortruslen er større end nogensinde

Truslen fra terrorrister er større end nogensinde her 15 år efter terrorangrebet 11. september 2001 i New York, der også markerede begyndelsen på USAs krig mod terror, mener en dansk ekspert.
Foto © : Robert J. Fish
11. september 2016 15:41
Versionist Sara K. Jakobsen

Klokken 10.46 søndag formiddag grønlandsk tid blev der holdt et minuts stilhed over hele USA. Her var det præcis femten år siden, at det første fly fløj ind i World Trade center og indledte et af de mest blodig terrorangreb i nyere tid, hvor næsten 3.000 mennesker mistede livet  den 11. september 2001

Dagen var også begyndelsen på USAs verdensomspændende krig mod terror, men her femten år senere er terrortruslen på ingen måde blevet mindre, konstaterer Lars Erslev Andersen fra dansk institut for internationale studier:

 - Sådan et stort angreb som man så 11. september 2001, det er der ikke nogen, der forventer at nogen grupper der har mulighed for at gennemføre, siger seniorforsker Lars Erslev Andersen til DR, og fortsætter:

- Derimod kan vi jo se, at der er mange terroraktioner, man kan jo bare tænke tilbage på juli, hvor der var fire i Frankrig og i Tyskland - i hvert fald noget, der ligner. Generelt er vurderingen, at truslen fra terrorisme i dag er større end den har været på noget tidligere tidspunkt, siger forskeren.

Den amerikanske præsident Barack Obama markerer årsdagen ved at besøge forsvarsministeriet Pentagon i Washington, hvor 125 mennesker blev dræbt for 15 år siden.

I New York vil samtlige 2.977 ofres navne blive læst op ved en ceremoni i mindeparken, hvor tvillingetårnene stod.

Over 400 af de knap 3000, der døde under terrorangrebet på World Trade Center 11. september for 15 år siden, var redningsarbejdere, og det amerikanske nyhedsmagasin Newsweek har bragt en historie om, at 5441 redningsarbejdere siden er blevet diagnosticeret med mindst en kræftsygdom, der kan relateres tilbage til terrorangrebet.

Ifølge en rapport fra miljøadvokatgruppen National Resources Defense Counsil indeholdt det nordlige tårn 400 ton asbest, der sammen med kontormøbler, elektronisk udstyr, som frigav bly, kviksølv og andre dødelige giftstoffer, udløste brande, der stod på i op mod 90 dage efter angrebet.