En uge efter at Naalakkersuisut åbnede for ansøgninger til hjælpepakken i coronatid har flest virksomheder i turistsektoren ansøgt. Arkivfoto.Foto: KNR / Anton Gundersen Lihn

175 virksomheder har bedt om økonomisk hjælp i coronakrise

Med lidt hjælp udefra er Greenland Business ved at være i gear til at behandle virksomhedernes ansøgninger til hjælpepakke.

175 af landets virksomheder har indtil videre har ansøgt om at få hjælp til at komme igennem coronakrisen. Det var status mandag eftermiddag.

Men antallet ventes at stige, fortæller Christian Wennecke, der direktør i Greenland Business, som står for at administerere ansøgningerne.

Mange ansøgninger er uafsluttet

25 af ansøgningerne er blevet færdigbehandlet. Fire levede ikke op til kravede, og dermed er 21 virksomheder blevet godkendt til en økonomisk håndsudrækning. De får i gennemsnittet 42.000 kroner hver.

Kilde: Greenland Business

- Vi forventer, at der kommer ret mange flere ansøgninger end dem, vi har nu, siger han.

LÆS OGSÅ GRAFIK Her er hjælpepakken til erhverv

Siden mandag i sidste uge har der været åbent for ansøgninger til Naalakkersuisuts hjælpepakke. Den indeholder en halv milliard kroner.

Pengene skal støtte erhvervslivet, som er havnet i en usikker situation på grund af coronavirus.

Ansøgninger for 30 millioner

De fleste henvendelser kommer fra turistbranchen og dernæst fra butikker og fødevarevirksomheder.

Ansøgningerne tæller et samlet beløb på 30 millioner kroner. Det er dog ikke alles forventninger, der kan blive indfriet, påpeger Christian Wennecke.

- Nogle ansøgere er lidt optimistiske med, hvad man kan, siger han.

LÆS OGSÅ Hjælpepakke redder de ansattes job

Mange af viksomhederne er for eksempel ikke opmærksomme på, at der højest kan anmodes om op til 23.000 kroner i tabt omsætning som følge af aflysninger.

- Der er mange, der taber omsætning for langt mere end det, siger direktøren.

Der arbejdes på højtryk

Greenland Business har fået selskab af ansatte fra Kommuneqarfik Sermersooq og Greenland Adventure, som skal hjælpe med ansøgningerne.

- Vi er ved at være i gear til at kunne behandle, og jeg er sikker på, at sagsbehandlingen vil accelerere i denne her uge. Men der er en sagspukkel, siger Christian Wennecke.

Virksomhederne kan kun ansøge om hjælebeløb for en måned adgangen, og derfor risikerer flere firmaer at ansøge flere gange. 

Ifølge Greenland Buisness-direktøren er det svært at vurdere, om der er sat nok penge af.

- Det er for tidligt at sige, hvorvidt midlerne rækker i forhold til det behov, der vil være, siger han.

Kommentarer