Hjælpepakke redder de ansattes job

Inuk Hostels og Café Pascucci i Nuuk er glade for, at Naalakkersuisut er kommet med en økonomisk håndsrækning. Men bekymringen ulmer stadig.
- Det er jo ikke særlig betryggende for vores ansatte pludselig at blive sendt hjem fra arbejdet, siger Maren Louise P. Kristensen, der er direktør på Inuk Hostels. Foto © : KNR
Skrevet af Malik Brøns
26. marts 2020 07:48

- Det er selvfølgelig noget, der gør os mere trygge med den her hjælpepakke. Men på den anden side er det også kun på sin plads, at den skulle komme.

Sådan siger Maren Louise P. Kristensen, der er direktør på Inuk Hostels.

For hende og hendes ansatte har de sidste dage været noget bekymrende. For myndighedernes drastiske tiltag med blandt andet at lukke Nuuk ned på grund af coronavirus og forbuddet mod forsamlinger på mere end 10 personer har resulteret i, at de erhvervsdrivende i Grønland taber en masse penge.

LÆS OGSÅ Hjælpepakke i corona-krise: Halv milliard til erhvervslivet

Hjælpepakke til erhvervslivet
Pakken skal hjælpe landets virksomheder med at klare sig igennem coronakrisen. Pengene skal forhindre fyringer og kompensere for tabte indtægter.

50 millioner kroner til en akutpakke med hjælp til selvstændige og til service- restauration- og turisterhverv.

100 millioner kroner til en generel pakke til blandt andre fiskeri-, transport- og anlægssektoren.

107 millioner kroner til løn til hjemsendte medarbejdere for at forhindre fyringer.

Udsættelse af skatter og afgifter for virksomhederne. Dette tiltag koster landskassen 250 millioner kroner om måneden.

Og dermed stod også Maren Louise P. Kristensen pludselig i en usikker situation. 

I lørdags fremlagde Naalakkersuisut så en hjælpepakke til erhvervslivet, der foreløbig kan koste landskassen over en halv milliard kroner. I pakken er der blandt andet afsat 107 millioner kroner til lønkompensation.

Maren Louise P. Kristensen er i gang med at lave en ansøgning til hjælpepakken. Hun håber, at hun på den måde kan give sine ansatte en mere tryg dagligdag.

- Det er jo ikke særligt betryggende for vores ansatte pludselig at blive sendt hjem fra arbejdet. For hvordan skal de så betale deres regninger, og hvordan skal de leve uden indtægt? 

- Derfor håber jeg, at denne hjælpepakke også kan hjælpe mine ansatte, siger hun.

Hjælpepakken opfylder formål

Ejeren af restauranterne Esmeralda og Pascucci i Nuuk, Krissie Berthelsen Winberg, blev også glad for nyheden om hjælpepakken i weekenden.

Foto © : Privatfoto: Krissie Berthelsen Winberg

Privatfoto: Krissie Berthelsen Winberg

- Jeg blev bare enormt lettet og glad over, at jeg er en del af en verden, hvor det er muligt at få sådan nogle håndsrækninger til virksomheder som vores, fordi vi er sårbare ligesom alle andre, siger hun.

Esmeralda og Pascucci er lukket helt ned i disse dage og tjener slet ikke noget. I alt har Krissie 41 ansatte, og hun har indtil videre besluttet at beholde dem alle takket være hjælpepakken.

- Så længe vi kan få den her håndsrækning både til at beholde vores ansatte og til at dække nogle af vores faste udgifter, så ser vi det, som at vi godt kan komme gennem den her krise. Så hjælpepakken opfylder dens formål i vores tilfælde.

Fremtiden er stadig usikker

Formanden for brancheudvalget for hotel, restauration og turisme hos Grønlands Erhverv, Helge Tang, der også er medejer af Hotel Hans Egede i Nuuk, roser også hjælpepakken.

- Jeg synes, det er en flot pakke og en flot gestus overfor erhvervslivet og specielt overfor vores branche, som er i knæ her og nu, siger Helge Tang. 

LÆS OGSÅ Tre små partier: Hjælpepakken bør behandles af flere

Selvom hjælpepakken kan hjælpe den lidende hotel- og turistbranche, er der dog stadig bekymring for fremtiden, vurderer formanden:

- Selvfølgelig er fremtiden uvis, vi ved jo ikke, hvor længe det her varer. Men vi håber, at det ikke er noget, der tager flere måneder. Jeg tør slet ikke at spå om fremtiden, hvis det fortsætter, siger han. 

Naalakkersuisuts hjælpepakke er foreløbigt gældende i de kommende tre måneder.