Kulturnat 1529 mennesker lagde vejen forbi det grønlandske hus

Interessen var stor blandt københavnerne, da Det Grønlandske Hus fredag slog dørene op for Kulturnatten.
Skrevet af Merete Lindstrøm
15. oktober 2018 07:28

Den stod på alt fra rap og kongelige nationaldragter til lampetænding under Kulturnat i København. Og publikum spændte bredt fortæller Husets souschef Niels Ole Jensen.

- Der kommer så mange mennesker, der egentlig ikke har noget med Grønland at gøre. Rigtig mange mennesker har hørt historier om Grønland, og denne aften er der mulighed for komme ind i Huset og opleve et lille stykke Grønland, siger souschefen, der har været med til omkring 15 kulturnatsarrangementer i Det Grønlandske Hus.

I løbet af aftenen blev gæsterne underholdt med forskellige performances. Bandet Suluit med Karina Møller, Nukâka Coster-Waldau og Ilannguaq Lumholt i front spillede to koncerter. Det samme gjorde Mik-koret, mens trommedanser Gaz Zaa Lung tændte en tranlampe og fortalte om livet i Grønland i tranlampens skær. 

LÆS OGSÅ Kulturnat i Løvstræde

Lampens ånd i Grønland

Og netop tranlampen var fokus for årets tema: Lys i mørket.

- Vi ville gerne fortælle en historie om, hvordan tranlampen har været en essentiel livgiver i det grønlandske samfund, og hvordan lyset og mørket i dag stadig spiller en stor rolle for livet i Grønland, siger kultur- og informationsmedarbejder Lars Lerche. 

Allerede da dørene blev åbnet klokken 18 havde en større gruppe mennesker samlet sig uden for Det Grønlandske Hus i Løvstræde i indre København for at få en smagsprøve på årets grønlandske Kulturnat.

Mange børnefamilierne var tiltrukket af årets fedtstensworkshop, hvor man kunne slibe sin egen lille fedtstensfigur, mens det ældre publikum især kom for at se Kronprinsens nationaldragter, som Huset havde lånt til lejligheden.
Der var også en pop-op maskedans-optræden til stor fornøjelse for de intetanende gæster, som blev drillet af de provokerende maskedansere.

LÆS OGSÅ Grønland på plakaten til Københavns kulturnat

Kunst der smelter

I gården havde kunstnerduoen Rasmus Nielsen og David H. Peronárd skabt et kunstværk specielt til Kulturnatten. Det bestod af nedfrosne planter fra den grønlandske natur, som stod lige så stille og tøede i løbet af aftenen. På væggen bagved projiceredes en timelapse af afsmeltningen.

LÆS OGSÅ Krystalklar mode åbner på Kulturnatten