10 milliarder snekrabber forsvundet

Snekrabbebestanden i Beringshavet er kollapset fuldstændigt, men bestanden i Grønland er fortsat stabil.
Det er sandsynligvis stigende havtemperaturer, der er skyld i, at de mange krabber er forsvundet. Foto © : Joshua A. Bickel/AP/Ritzau Scanpix
Skrevet af Thor Bill
26. oktober 2023 16:21

Det er slut med at fiske snekrabber ud for Alaskas kyster.

Bestanden af snekrabber i Beringshavet mellem Alaska og Rusland er nemlig kollapset, og op mod 10 milliarder krabber er forsvundet.

Det viser en ny undersøgelse, der er offentliggjort i magasinet Science. Det skriver DR.

Derfor har myndighederne i Alaska også aflyst denne sæsons krabbefiskeri.

Og det er en ganske alvorlig situation, mener seniorforsker ved Grønlands Naturinstitut, AnnDorte Burmeister.

- Det rammer hårdt for de fiskere og de samfund, som er afhængige af krabbefiskeriet, siger hun til KNR. 

Den grønlandske bestand er stabil

Selvom snekrabberne nu ikke længere er at finde ved Alaska, skal vi dog ikke blive nervøse for, om vi i fremtiden kan få grønlandske snekrabber på menuen, forklarer AnnDorte Burmeister.

- Krabbebestanden ved vestkysten har det relativt godt. Selvfølgelig har vi registreret nogle udsving fra år til år, men bestanden er stabil.

Derfor skal vi altså ikke frygte, at snekrabberne her også forsvinder.

- Som det ser ud nu, er der intet, der tyder på, at vi vil opleve tilsvarende her i Grønland. Så lige nu er det ikke noget, vi skal frygte, siger hun.

Alligevel følger AnnDorte Burmeister og hendes kollegaer tæt med i situationen i Beringshavet.

- Det er bestemt noget, vi på et rent videnskabeligt plan følger med i. Hvad der sker derovre i Alaska i øjeblikket, og hvilke tiltag man laver på den videnskabelige side for at få en større forståelse af, hvad der er sket.

Skyldes varmere havvand

Ifølge forskerne bag undersøgelsen er det sandsynligvis stigninger i havtemperatuerne, der er årsag til krabbekollapset.

Krabbebestanden boomede ellers i 2018 og 2019, men dykkede så pludseligt, samtidig med at vandtemperaturen steg.

De stigende temperaturer øger krabbernes stofskifte, og ifølge forskerne blev deres kaloriebehov dermed næsten firdoblet. Det har dog ikke været muligt for krabberne at finde føde nok til at dække det stigende behov, og krabberne er sandsynligvis derfor sultet ihjel.

Ifølge Cody Szuwalski, der er hovedforfatter til undersøgelsen og biolog ved den amerikanske hav- og vejrmyndighed Noaa, er det ikke utænkeligt, at bestanden om nogle år er genoprettet.

Det siger han til CNN.

- Men jeg tror, at i det lange løb vil snekrabberne flytte længere nordpå, i takt med at isen trækker sig tilbage, siger han