Selv om næsten samtlige spørgsmål handlede om økonomien i lufthavnsprojekterne, kom der ikke et eneste konkret økonomisk tal frem under onsdagens samråd.Foto: KNR

Økonomiske ændringer i lufthavnspakken holdes hemmeligt

Til næste år vil Kalaallit Airports lave et nyt udbud for byggeriet af lufthavnen i Qaqortoq, men både landingsbane og bygninger vil blive mindre i et forsøg på at holde sig inden for de økonomiske rammer.

Forsinkelser og coronakrise har skabt usikkerhed om, hvorvidt lufthavnsprojekterne i Nuuk, Ilulissat og Qaqortoq kan holde sig inden for de økonomiske rammer.

Derfor havde Inatsisartuts Finans- og Skatteudvalg indkaldt naalakkersuisoq for Boliger og Infrastruktur Karl Frederik Danielsen til et åbnet samråd.

Her havde udvalget sendt 14 spørgsmål til naalakkersuisoq, hvor der i 13 ud af 14 spørgsmål blev spurgt direkte ind til økonomien i projekterne.

LÆS OGSÅ Samråd skal granske økonomien i lufthavnspakken

Ikke tilfreds med svarene fra naalakkersuisoq

Men til trods for de mange økonomiske spørgsmål gav Karl Frederik Danielsen ikke et eneste konkret tal på, hvordan lufthavnspakken bliver påvirket af, at byggeriet i Ilulissat bliver forsinket med et år og et annulleret udbud i Qaqortoq.

Det er hverken Pele Broberg (PN) eller Muté B. Egede (IA) fra udvalget tilfredse med.

- Svarerne er ikke nok, fordi naalakkersuisoq har ikke sagt noget om deres planer, siger Muté B. Egede, der er næstformand i Finans- og Skatteudvalget.

Ifølge Karl Frederik Danielsen selv fremlagde han ikke nogle tal, fordi udbuddet i Qaqortoq stadig ikke er afsluttet.

- Udbuddet i Qaqortoq skal først gennemføres, og det er grunden til, at vi ikke kan sige noget om penge eller tal, siger naalakkersuisoq Karl Frederik Danielsen.

Fortroligt møde med udvalg

Han forholder sig dog ikke til, at udbuddene for lufthavnsbyggerierne i Nuuk og Ilulissat for længst er afsluttede.

I Ilulissat forventes byggeriet at blive forsinket med et år, og forsinkelser betyder normalt, at byggeprojekter bliver dyrere.

Men heller ikke her fremlagde naalakkersuisoq nogle tal for, hvor meget dyrere projektet forventes at blive.

I stedet vil Karl Frederik Danielsen fremlægge tallene på et fortroligt møde med Finans- og Skatteudvalget 24. september, og det betyder altså, at offentligheden ikke vil få adgang til informationerne.

Qaqortoq-lufthavn bliver mindre

Der kom dog nye informationer frem på dagens samråd - nemlig at Kalaallit Airports arbejder på et nyt udbud i 2021 til byggeriet af lufthavnen i Sydgrønland.

20. august annullerede Kalaallit Airports udbuddet på byggeriet af landingsbanen og lufthavnsbygningerne. Det skete, efter at selskabet havde modtaget fem bud, som alle lå langt over budgettet for byggeprojektet.

Entreprenørselskabet Munck-Gruppen kom med det bedste bud, men efter måneders forhandlinger kunne Kalaallit Airports og Munck-Gruppen ikke nå frem til en aftale.

Fordi buddene til det oprindelige projekt var alt for dyre, forventes der at komme en række besparelser i næste års udbud.

Kalaallit Airports vil blandt andet forkorte landingsbanen fra de oprindelige 1500 meter og samtidig gøre lufthavnsbygningerne mindre for at forsøge at holde sig inden for de økonomiske rammer.

Kalaallit Airports kan dog ikke uden videre forkorte landingsbanen. Et flertal i Inatsisartut har nemlig vedtaget ved lov, at landingsbanen skal være 1500 meter, så hvis Kalaallit Airports vil forkorte den, skal Inatsisartut endnu en gang forhandle sig frem til en enighed om længden.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt