Økonomisk Råd med ny rapport: Alt for mange arbejder i fiskeriet

Der er for mange hænder om for få fisk, som det ser ud nu. Det vurderer Økonomisk Råd i sin årlige analyse af Grønlands økonomi. Andre erhverv skriger efter arbejdskraft, står der i rapporten.
Torben M. Andersen er formand for Økonomisk Råd. Foto © : Martin Krogh/ KNR
Skrevet af Ivik Kristiansen
22. september 2021 16:02

Fiskeriet er overbefolket.

Alt for mange af familier er blevet afhængige af et fiskeri, der ikke er bæredygtigt. Hverken biologisk eller økonomisk.

Derfor er der behov for en reform, skriver Økonomisk Råd i sin nye rapport, der er blevet præsenteret i dag.

- For at skabe en mere selvbærende økonomi er det en stor udfordring, at landets vigtigste erhverv giver et samfundsøkonomisk afkast, der er mindre end det potentielle afkast.

Sådan står det i rapporten. 

Det betyder, at Grønland ikke får så meget ud af fiskeriet, som det ellers kan. Det er fordi, der er for mange, der arbejder i fiskeriet, som det er i dag. 

LÆS OGSÅ Formand for Fiskerikommission: Der bliver enten færre fiskere eller mindre fangst til hver

Det gælder især i det kystnære fiskeri efter torsk og hellefisk.

- Antallet af udstedte og udnyttede licenser i det kystnære fiskeri efter hellefisk og torsk er steget voldsomt i de seneste 7-8 år, og mange familiers økonomi er blevet afhængig af udviklingen i dette fiskeri, skriver rådet.

Det ser ikke kun sort ud:

Det går det går godt med rejefiskeriet, der er steget for femte år i træk. Rejefiskeriet har en MSC-certificering, der viser, at det er bæredygtigt.

Derudover påpeger Økonomisk Råd, at der er udsigt til, at fiskepriserne stiger, efter et coronadyk.

Kilde: Økonomisk Råd

Sidste år var der for eksempel blevet givet 2.177 licenser altså tilladelser til kystnær hellefisk og 1.756 licenser til kystnær torsk.

LÆS OGSÅ Fiskerikommission om hellefiskefiskeri: Uholdbar udvikling

Der er altså mange fiskere, der arbejder med noget, som de ikke kan blive ved i længden. Imens er der andre områder, der skriger efter arbejdskraft. 

- Disse ressourcer kunne mere hensigtsmæssigt være anvendt på andre områder og dermed bidrage til at sikre en mere flerstrenget erhvervsstruktur og dermed en mere selvbærende og robust økonomi.

Det er alt fra råstofområdet til den sociale sektor, der har behov for flere hænder, mens der er alt for mange hænder i fiskeriet.

Derfor er der behov for en reform, vurderer rådet.

Politikerne har også lagt op til en ny fiskerilov i flere år, uden at det er blevet til noget.

LÆS OGSÅ Asii Chemnitz om afskaffelse af afgift: Vi venter på Fiskerikommissionen

Men politikerne har dog vedtaget nedsat en fiskerikommission, der skal komme med anbefalinger, som kan blive brugt i en ny fiskerilov. Og dens længe ventede betænkning er lige på trapperne efter megen forsinkelse. 

Og det er meget vigtigt, at politikerne følger op på kommissionens anbefalinger, vurderer Økonomisk Råd.

- Det er helt afgørende, at der bliver fulgt op på Fiskerikommissionens anbefalinger for at sikre et mere bæredygtigt fiskeri og et større samfundsøkonomisk afkast.

- At følge disse anbefalinger er en afgørende forudsætning for at skabe grundlaget for en mere selvbærende økonomi, skriver Økonomisk Råd.

Fiskerikommissionen fremlægger sin betænkning i morgen torsdag.

Også kommissionen har tidligere sagt, at fiskeriet er overbefolket.