Formand for Fiskerikommission: Der bliver enten færre fiskere eller mindre fangst til hver

Der er brug for at fokusere på andre jobmuligheder til jollefiskerne, hvis anbefalingerne fra fiskerikommissionen bliver fulgt.
- Vi anbefaler, at der ikke bliver fisket mere end det som rådgivningen anbefaler, siger Jens Paulsen, formand for fiskerikommissionen. Foto © : KNR/Anton Gundersen Lihn
Skrevet af Malik Brøns
19. april 2021 15:17

I de sidste par år er der blevet flere og flere jollefiskere i hele landet. Det er jollefiskere som enten går efter at fiske efter hellefisk eller torsk.

Men der er for mange jollefiskere til en begrænset mængde fisk, som der i øvrigt bliver færre og mindre af. Det siger både Grønlandsbanken og nu Fiskerikommissionen.

LÆS OGSÅ Grønlandsbanken: Flere og flere fiskere slås for at tjene penge nok til et godt liv

Samtidig med at der er blevet flere jollefiskere, har Grønlands Naturinstitut anbefalet færre kvoter over perioden fra 2013 til 2020.

Når Grønlands Naturinstitut anbefaler færre kvoter, er det et tegn på at der er færre og mindre fisk - og det kan resultere i en forringet situation for hver fisker, skriver kommissionen.

Anbefaler at følge biologisk rådgivning

Fiskerikommissionen skal til at finpudse anbefalinger til en ny fiskerilov. I den forbindelse har kommissionen udgivet et notat om fiskeriet.

Kommissionen regner med at blive færdig med deres skriveproces i slutningen af juni, og vil derefter præsentere deres anbefalinger til Naalakkersuisut.

Formand for kommissionen, Jens Paulsen fortæller allerede, at kommissionen kommer til at anbefale, at følge den biologiske rådgivning. 

- Vi anbefaler, at der ikke bliver fisket mere end det som rådgivningen anbefaler, siger han.

Naalakkersuisut har i de sidste mange år sat kvoten på hellefisk og torsk langt over den biologiske rådgivning. Desuden har Naalakkersuisut løbende hævet kvoterne når den var opfisket. 

For eksempel med det kystnære fiskeri efter hellefisk i Diskobugt, er den biologiske rådgivning i år på 4.346 tons, mens Naalakkersuisut har sat kvoten på 7.847 tons. 

LÆS OGSÅ Fiskerikommission om hellefiskefiskeri: Uholdbar udvikling

Med hensyn til fiskeri efter torsk, er rådgivningen på 10.566 tons, mens Naalakkersuisut har sat kvoten på 21.000 tons. 

Derfor kan jollefiskerne som fisker efter hellefisk og torsk regne med, at der bliver sat en lavere kvote, hvis altså den nye Naalakkersuisut følger anbefalingerne.

Men kvoterne vil gradvist blive mindre over flere år, forklarer Jens Paulsen. 

- Vi kommer til at anbefale, at den nedgang, den sker over nogle år, sådan at det ikke er alt for abrupt, og ikke går ud over fiskerne alt for voldsomt, sådan at de får nogle år til at indrette sig på det.

- Enten er der nogen som skal ud af fiskeriet, ellers skal hver især fiske noget mindre, siger formanden for Fiskerikommissionen. 

Fra jollefisker til minearbejder

Og hvis der er nogen, som skal ud af jollefiskeriet, så skal der være andre jobmuligheder til rådighed, anbefaler kommissionen. 

Her peger kommissionen i deres baggrundsnotat på mineralområdet og bygge- og anlægsområdet.

Det afhænger indtil videre af, hvordan de to områder udvikler sig, men kommissionen skriver, at der forventes en stor stigende efterspørgsel efter arbejdskraft, og at der allerede i dag er mangel på arbejdskraft. 

- Ovennævnte observationer leder til et stort behov for en sammenhængende og langsigtet planlægning mellem sektorer og løbende koordination af konkrete indsatser, så en strukturtilpasning i fiskeriet ikke resulterer i øget ledighed, men i stedet:

- Udnyttes som en reel mulighed for at nye arbejdspladser i andre erhverv i videst muligt omfang sker med grønlandsk arbejdskraft, og kan bruges til at imødegå manglen på arbejdskraft med de relevante kompetencer i andre dele af fiskerisektoren, herunder på større fartøjer og i dele af fiskeindustrien, skriver kommissionen. 

Notatet, som Fiskerikommissionen har udgivet, indeholder ikke anbefalinger til lovgivningen for fiskerierhvervet. Notaterne forklarer blot problemstillingerne, så kommissionsmedlemmerne kan få tilstrækkelig viden til at kunne forholde sig til de kommende anbefalinger.