Økonomien bremser uddannelse af nye forsvarere

Trods penge på sidste års danske finanslov mangler Landsforsvarsembedet i Nuuk stadig et stort beløb, hvis manglen på autoriserede forsvarere i Grønland skal forsvinde helt.
Foto © : KNR
11. oktober 2018 10:04

- Man har jo lov til at håbe.

Sådan siger landsforsvarer og advokat, Finn Meinel, om udsigten til, at justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og finansminister Kristian Jensen (V) finder et større beløb til Landsforsvarsembedet i Grønland på den danske finanslov for 2019.

LÆS OGSÅ Der er plads til forbedringer

- Jeg kan bekræfte, at der mangler penge. Vi har midler nu til at starte en ny grunduddannelse af nye forsvarere, men når den uddannelse er færdig, mangler der stadig mange forsvarere, siger Finn Meinel.

Mangler mindst 40 forsvarer

Landsforsvarsembedet blev oprettet i 2017 efter adskillige års forsinkelse og har til formål at uddanne jurister til at kunne fungere som forsvarer i kriminalsager i de grønlandske retssale, samt efteruddanne forsvarerne hvert år.

I dag er der under 20 autoriserede forsvarere i Grønland, mens behovet ifølge Landsforsvarsembedet er på minimum 60 – og gerne flere, da flere forsvarere hvert år falder fra jobbet.

LÆS OGSÅ Nye forsvarere klar til retten

Men som økonomien er i dag, er der lange udsigter til at uddanne så mange forsvarere.

Landsforsvarsembedet modtager årligt en grundbevilling på to millioner kroner fra staten. På finansloven for 2018 og tre år frem afsatte Justitsministeriet en pulje på i alt 40 millioner kroner til retsområdet i Grønland.

Heraf har Landsforsvarsembedet fået 7,5 millioner kroner. Men, siger Finn Meinel:

- Den bevilling, vi har fået, strækker sig over fire år, og det er inden for den periode, vi kan lave en uddannelse for 20 forsvarere, hvorefter der stadig mangler 20 (forsvarere, red.) efter periodens udløb.

Mangel betyder længere sagsbehandlingstider

Landsforsvarsembedet har også til opgave at efteruddanne de autoriserede forsvarere. Udgifterne hertil er i øjeblikket på omkring 800.000 kroner om året, men beløbet vil stige i takt med, at flere får grunduddannelsen.

I dag har manglen på forsvarere allerede konsekvenser i domstolene og hos politiet. Og det vil fortsætte, til der er uddannet nok forsvarere, siger Finn Meinel.

LÆS OGSÅ Udsigt til alvorlig mangel på forsvarere

- Det vil give længere sagsbehandlingstid i retterne og også længere sagsbehandlingstid hos politiet, blandt andet i børnesager med videoafhøringssager i forbindelse med krænkelser af børn. Så det har alvorlig betydning.

Både Finn Meinel og de grønlandske folketingsmedlemmer har kritiseret, at man i 2017 oprettede Landsforsvarsembedet uden de nødvendige penge til arbejdet. Derfor håber Meinel nu, at der er politisk vilje i Folketinget til at afsætte flere penge.

Behovet lyder på mindst 7,5 millioner kroner yderligere, hvis manglen på forsvarere i Grønland skal forsvinde - eller næsten forsvinde.

- Det er min opfattelse, at der er forståelse for den problematik, jeg har rejst, også i Justitsministeriet. Men det kræver også noget politisk vilje blandt de partier, der nu forhandler finansloven, siger Finn Meinel.