Ændring af lovpakke om børn og homovielser endelig på vej
Ændringerne skal blandt andet være med til at forbedre børns retsstilling i sager om forældremyndighed, så barnets behov - og ikke forældrenes - først og fremmest kommer i fokus. Det sker for eksempel ved at sikre børns ret til samvær med begge forældre.
Læs også Et barn skal have ret til forældre-samvær
Også forældreansvarslovningen bliver med forslaget ajourført, så det endegyldigt bliver ulovligt at slå sine børn. En praksis, der sjældent bliver praktiseret herhjemme - men som altså nu bliver gjort helt ulovligt med ændringen.
IA: Håbløst forældet lov
Folketingsmedlem for Inuit Ataqatigiit, Aaja Chemnitz Larsen, ser frem til at få opdateret lovpakken.
- Jeg går på talerstolen i dag, og vil opfordre mine folketingskolleger til at bakke op om indholdet af den samlede lovpakke som på flere fronter er håbløst forældet.
- Gør vi ikke det, vil der ske en direkte diskrimination internt i Rigsfællesskabet, da man ikke kan sikre det såkaldte medmoderskab. En anden konkret ting, som en opdatering af Børneloven vil sikre, at fædre fremover ikke skal stå skoleret hos politiet og anerkende faderskabet.
- Børneloven er fra 1962 og på ingen måde tidssvarende, så lovgivningen trænger i den grad til en opdatering på flere områder, siger hun i en pressemeddelelse.
Kirkebryllup for alle
Og så skal Folketinget også behandle forslaget om, at personer af samme køn får ret til at blive viet i kirken og bliver juridisk ligestillet med andre registrerede par.
- Det er en af Inuit Ataqatigiits hjertesager, som jeg glæder mig over endelig er ved at komme på plads efter forsinkelse pga. udskrivelse af folketingsvalget, siger Aaja Chemnitz Larsen.
Læs også Lov om homo-ægteskab udskudt igen-igen
Lovpakkeændringerne er blevet behandlet i Inatsisartut og blev oprindeligt fremsat i foråret i Folketinget. Men på grund af udskrivelsen af valget Folketinget i juni, blev hele lovpakken udsat og skal altså nu behandles forfra.
Efter førstebehandlingen i dag, skal Grønlandsudvalget se på sagen, før den kan blive fremsat til vedtagelse i Folketinget.
Du kan følge debatten direkte på Folketingets hjemmeside.