Qulaarpaa Årlig forhandlig presser mediers uafhængighed

Medierne kan ikke finansiere sig selv og har brug for støtte fra det offentlige. Men det gør både aviser og KNR sårbare overfor pres fra magthaverne, når de hvert år skal have deres tilskud og midler til forhandling på finansloven. Det mener GA og Transparancy Greenland.
Anita Hoffer Foto © : KNR
26. februar 2015 06:49

- Jeg mener det gør dem sårbare i forhold til at kunne udøve kritik af hvad der sker, fordi det selvfølgelig kan få konsekvenser for dem. Men når det så er sagt, så er Grønland nu en gang skruet sammen som det nu en gang er, og det er svært for medierne at være fuldstændigt uafhængige, fordi de har simpelthen ikke midlerne til at kunne gøre det, siger formand i Transparancy International Greenland, Anita Hoffer.

Aviser mistede tilskud

Seneste eksempel på, hvordan politikerne kan straffe et medie sås, da det forrige Naalakkersuisut fratog Sermitsiaq.AG avistilskuddet med henvisning til, at mediehuset havde afleveret sin ansøgning for sent, og at der i øvrigt var overskud hos Mediehuset.

Arbejdsgiverorganisationen GA peger på, at det ud fra et virksomhedsøkonomisk synspunkt kan være meget fornuftigt, men ikke i et medieperspektiv.

Læs også Aleqa trak avisstøtte på tvivlsomt grundlag

Læs også Aleqa fastslår: Ingen mediestøtte til Sermitsiaq AG

- Problemet er bare, at aviserne er afhængige af tilskud ligegyldigt hvordan og hvorledes. Hvis man ser på overskuddet, og hvordan det har påvirket økonomien i Sermitsiaq, jamen så har det påvirket negativt, og skal man så ind igen og vurdere overskuddets størrelse og hvor længe kan det holde. Det er uholdbart, siger Lars Krogsgaard-Jensen juridisk konsulent i GA og sekretær for brancheudvalget for IT, Medier og Kommunikation.

Han mener ligesom Hoffer, at mediernes økonomiske afhængighed gør dem sårbare.

- Det er klart, at når man nærmer sig udgangen af året, så skal man jo tænke på, at der kommer et behov meget snart, til at man skal have sine ressourcer dækket en gang til af tilskuddet, siger han.

Længere forlig

Helt i tråd med Medieredegørelsen fra 2010 mener han derfor, at man skal sikre mediernes uafhængighed af politisk indblanding ved at lave længere forlig.

- Det vil være fremmende for medierne, hvis man kunne lave fra lovgivers side, en finansieringsform, der for det første rakte over en længere årerække. Jeg skal ikke kunne sige om det skal være 3, 5 eller 10 år, siger Lars Krogsgaard-Jensen.

Han peger på, at det foruden øget uafhængighed også vil give medierne en længere årerække og mere fleksibilitet til at kunne administrere sine penge og  planlægge større investeringer.

Frygter selvcensur

Hos Transparancy gør Anita Hoffer det klart, at de ikke har noget svar på, hvordan man sikre uafhængige medier, men formanden slår fast, at det er af afgørende betydning, at medierne ikke frygter, at magthaverne straffer dem for at lave kritiske historier.

- Det er helt afgørende at medierne ikke bliver bange for de konsekvenser der måtte være af hvad de må sige. Derfor er det så vigtigt, at de er uafhængige, ellers begynder de at lave selvcensur, og så kommer de oplysninger som vi har behov for ikke ud. Så det er meget vigtigt, at de er uafhængige, siger Anita Hoffer.