Aleqa trak avisstøtte på tvivlsomt grundlag

Der står intet i finansloven, som berettiger Naalakkersuisut til at trække støtten til mediehuset Sermitsiaq.AG allerede i år.
16. juli 2014 12:47

Formand Aleqa Hammond ignorerede Naalakkersuisuts finansudvalg, da hun i sidste uge bekendtgjorde, at mediehuset Sermitsiaq.AG ikke længere kan få mediestøtte.

Det kommer frem i denne uges AG, hvor man kan læse, at finansudvalgets medlemmer havde fået nys om, at Sermitsiaq.AG’s ansøgning om midler ikke var blevet godkendt.

LÆS OGSÅ Sermitsiaq.AG mister milliontilskud

Finansudvalget henvendte sig, straks det opdagede fejlen, til Aleqa Hammond og bad hende om at få bragt orden i sagerne, men fik ikke svar. I stedet udsendte formanden en pressemeddelelse, hvor hun lukkede for støtten.

Udvalgsmedlem Naaja Nathanielsen (IA) er dybt forundret.

- Jeg forstår simpelthen ikke, hvordan man kan nægte at give støtte ud fra de kriterier man har gjort. For det har intet med sagen at gøre, om aviserne giver overskud, siger hun til AG og forklarer videre.

- Hvis de vil lægge det om, må de gøre det fremadrettet for finansloven 2015. De kan ikke gå ind og gøre det nu. Det er et meget mærkeligt forløb, siger Nathanielsen til avisen og gør det klart, at set fra hendes stol ligner det en straffeaktion mod et kritisk medie.

Berettigede ansøgere

Forklaringen til den fjernede støtte var, at mediehuset jo havde overskud selv uden tilskud.

- Støttekroner bruges på virksomheder, der har brug for støtte og ikke virksomheder, der kører en sund økonomi, sagde vikarierende formand for Naalakkersuisut Steen Lynge til Radioavisen i sidste uge.

Der står dog intet i finansloven, om at støtten gives på baggrund af en dårlig økonomi.

Tværtimod er formuleringen, "midlerne fordeles herefter mellem de berettigede ansøgere."

Altså er det ikke op til Naalakkersuisut at vurdere, hvorvidt pengene skal udbetales. Det er deres opgave at fordele pengene blandt de ansøgere, der lever op til kravene, som lyder:

- En ansøgning er betinget af, at der hver uge udgives trykte, landsdækkende aviser på både grønlandsk og dansk.

Et krav som Sermitsiaq.AG er ene om at leve op til.

Næstformand i finansudvalget Gerhard Petersen fortæller til AG, at udvalget har taget kontakt til Aleqa Hammond for at få nogle svar.