Åbningstale: Mette Frederiksen vil have tættere samarbejde med Grønland

Den danske statsminister ønsker at give Grønland og Færøerne en stærkere stemme i udenrigspolitikken og samarbejde tæt med de nordatlantiske medlemmer.

Det sagde Mette Frederiksen (S) i dag under sin tale ved Folketingets åbning.

En melding, hun allerede kom med under valgkampen i foråret.

LÆS OGSÅ Grønland bør have større udenrigspolitisk magt

- Klimaforandringerne og interessen for Arktis trækker Færøerne og Grønland længere ind på den internationale scene. Jeg forstår godt Færøernes og Grønlands ønske om en mere aktiv rolle i udenrigs-og sikkerhedspolitikken.

Præcis i hvilke sager og med hvilken kraft Grønland og Færøernes rolle i udenrigspolitikken skal gøres større, kom statsministeren dog ikke ind på.

Men hun ønsker, at de tre lande i rigsfællesskabet på flere områder skal arbejde tættere sammen.

- Vi er tre lande. Tre folk. Tre kulturer. Men vi har også et stærkt fællesskab. Jeg vil give en åben invitation til samarbejde på områder, hvor det kan være til fælles gavn. Ligesom jeg vil sige til de nordatlantiske medlemmer her i Folketinget, at regeringen vil prioritere samarbejdet med – og inddragelsen af – jer.

LÆS OGSÅ Mere amerikansk militær i Arktis på vej

Og ét sted, hvor det især gælder, er inden for børneområdet i Grønland, som den danske regering for nylig gav 5,3 millioner kroner til alene for 2019.

Statsministeren sendte et blik til balkonen, hvor formanden for Naalakkersuisuit, Kim Kielsen, blandt andre sad som tilhører. Han og Mette Frederiksen er startet et samarbejde om netop bedre vilkår for grønlandske børn, sagde hun.

- Jeg oplever en ny vilje til at tale om problemerne. Også om de svære problemer. Selvmord. Misbrug. Krænkelser. Grønland har opfordret Danmark til et tættere samarbejde om børnene. Det har jeg svaret ja til. Selvfølgelig har jeg sagt ja! Udsatte grønlandske børn og unge skal have en bedre hverdag. Og et håb for fremtiden, sagde hun fra talerstolen.

LÆS OGSÅ Hjælp til grønlandske børn, ligeløn og Grønland på verdenskortet

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt