Åbenlys uenighed i debat om liberalisering

Inatsisartut har med et ændringsforslag suspenderet teleliberaliseringen og truffet beslutning, allerede inden Naalakkersuisut fik mulighed for at behandle sagen.
Foto © : Johnsen Telef
07. juni 2016 18:00

Det er helt efter bogen, siger Peter Olsen (IA), der kom med ændringsforslaget. Hans tidligere kollega løsgængeren Naaja Nathanielsen er langt fra enig. Det er udtryk for manglende politisk mod, anfører hun.

- Det er trist, fordi det kan ikke være meningen, at Inatsisartut lukker så vigtige samfundsdebatter, inden de overhovedet kom i gang, fordi man er usikker.

- Og hvis man endelig gør det, så mener jeg, at man skal give en mere tungerevejende begrundelse end den, der blev givet, siger løsgængeren Naaja Nathanielsen, der mener, at Inatsisartut vender ryggen til, når diskussionerne bliver for indviklede.

Læs også Inatsisartut stopper teleliberaliseringen

Modsat mener Peter Olsen fra Naaja Nathanielsen forhenværende parti, Inuit Ataqatigiit, at tingene er foregået, som de skulle, og at det er overflødigt at stille spørgsmål eller debattere teleliberaliseringen, fordi vi i Grønland ikke er flere mennesker, og det vil derfor ikke gavne nogen. 

- Jeg forstår ikke, hvorfor det er nødvendigt at debattere emnet. Vi ved alle, at konkurrencen ikke kan bruges, når vi er så få her i landet. Og ikke mindst når det handler om liberalisering på telefoni- og mobilmarkedet, så kan det slet ikke bruges til noget her, siger Peter Olsen til KNR.

Læs også RAPPORT Liberalisering af telemarkedet vil være en gevinst

Telestyrelsen har det seneste år forberedt liberaliseringen, og har derfor fået udarbejdet en rapport fra Copenhagen Economics, der viser, at der er mellem 69 og 112 millioner kroner at hente for samfundet, hvis liberaliseringen bliver gennemført. 

Det gør dog ingen forskel for Peter Olsen, som ikke ser nogen grund til at dvæle ved spørgsmålet.

- Jeg synes, det er gået som det skal. Derfor har vi, med et flertal i Inatsisartut, også besluttet at det skal være sådan. Jeg forstår ikke hvad problemet er og hvorfor det overhovedet er et spørgsmål, siger Peter Olsen.

Naaja Nathanielsen er slet ikke enig. Hun mener, at Inatsisartut har valgt den nemme vej.

Læs også Palle Christiansen tror stadig på nyt mobilselskab

- Jeg synes, det viser en usikkerhed overfor politiske komplekse sager, og så vælger man bare at vælge en nem løsning, hvor man vender ryggen til debatten og det synes jeg er et svaghedstegn, siger hun til KNR. 

Endeligt mener Naaja Nathanielsen, at Inatsisartut på denne måde slipper for at forholde sig til et politisk vanskeligt emne.

- Nemlig denne her diskussion om, hvad er det så for et serviceniveau vi kan tilbyde i yderdistrikterne og hvad skal den koste? Det er jo en ubekvem debat, og så er det meget nemmere bare at sige nej, siger Naaja Nathanielsen.