RAPPORT Liberalisering af telemarkedet vil være en gevinst

Hvis det grønlandske telemarkedet åbnes op for konkurrence, vil det medføre samfundsmæssige gevinster på mellem 69 og 112 millioner kroner om året, som vil komme forbrugerne til gavn i kraft af lavere priser og bedre kvalitet.
Foto © : Tele-Post
Skrevet af Jonas Fievé
29. maj 2016 12:07

Det er konklusionen i en rapport fra Copenhagen Economics, som er bestilt af Naalakkersuisut. Der er dog tre faktorer, som skal være opfyldt, før en liberalisering kan betale sig.

For det første skal alle, som vil drive et mobilselskab, have mulighed for at opstille antenner, så de på den måde kan opbygge deres eget netværk. Det vil ifølge Copenhagen Economics give de enkelte selskaber mulighed for skabe et produkt, som er anderledes end det, der tilbydes i dag, og dermed give forbrugerne flere og bedre produkter at vælge mellem.

Læs også Konkurrence-ekspert: Klap lige liberaliseringshesten

Tele skal deles op

Desuden skal TELE-POST, som vi kender i dag, deles op i en engrosvirksomhed, som skal eje teleinfrastrukturen - altså søkabel, radiokæde og satellitkapaciteten - og en detailvirksomhed, som skal sælge tjenester til forbrugerne.

Grunden til denne opsplitning er, at det selvstyreejet teleselskab ikke skal være bedre stillet i konkurrencen mod de nye spillere på markedet. På den måde sikres det, at alle har adgang til teleinfrastrukturen på samme vilkår.

Læs også Mobili: Tele-Post fører en skræmmekampagne

Alle skal have adgang til telefoni og internet

Til sidst skal der indføres en forsyningspligt, som skal sætte et minimumsniveau for, hvad forbrugerne kan få og til hvilken pris. Det skal ifølge Copenhagen Economics sikre at uanset, hvor man bor i landet, så har man adgang til telefoni og internet.

Et underskud, der er forbundet med levering af teleydelser i ydreområderne, skal dækkes af alle selskaber på telemarkedet. Hvis alle de tre krav er opfyldt, anbefaler Copenhagen Economics en liberalisering af telemarkedet.

Læs også Direktør ønsker konkurrerende radiokæde