Ekspert: §37-spørgsmål er vigtige - men tænk jer om

Politikerne har adgang til et vigtigt redskab i form af paragraf 37 spørgsmål til Naalakkersuisut, men politikerne bør også tænke sig om og selv foretage et minimum af research, mener en ekspert.
Anthon Frederiksen er glad for at stille §37-spørgsmål Foto © : KNR
Skrevet af Thomas Munk Veirum
06. marts 2017 16:02

Inatsisartutmedlemmerne benytter i stor stil deres ret til at stille §37 spørgsmål til Naalakkersuisut, og i årets to første måneder har politikerne allerede stillet mere end 100 spørgsmål.

Maria Ackrén fra Ilisimatusarfik forsker blandt andet i regeringsførelse, og hun fortæller, at spørgsmålene er et vigtigt redskab i demokratiet, men hun opfordrer samtidig politikerne til at benytte arkiverne og almindelig research, før de sætter embedsapparatet i gang.

Cirka 176 arbejdsdage har Selvstyret brugt på at svare på §37 spørgsmål indtil videre i år, fordi inatsisartutmedlemmerne har været særdeles spørgelystne de første to måneder.

Et vigtigt redskab for parlamentet

Ifølge lektor på Institut for samfund ved Ilisimatusarfik, Maria Ackrén, er paragrafspørgsmålene importeret til det grønlandske parlamentariske system fra Danmark, og det er et demokratisk princip, der findes i de fleste parlamenter.

- Det er en vigtig del af den demokratiske debat, siger hun.

Hun fortæller, at spørgsmålene er et vigtigt redskab for, at parlamentet kan få uddybende forklaringer og information fra regeringen om samfundsrelevante sager.

Anthon Frederiksen fra Partii Naleraq var sidste år det mest spørgelystne medlem af Inatsisartut med 56 spørgsmål, og i år har han stillet 9. Det svarer i alt til 101,5 arbejdsdage og knap 47.000 kroner i tolkeudgifter.

Politikerne bør også selv lave research

Nogle af spørgsmålene fra Frederiksen, kan man dog finde et svar på, hvis man besøger de offentlige myndigheders hjemmesider - ligesom en google søgning i nogle tilfælde leder direkte til svaret.

Maria Ackrén vil ikke pege fingre af nogen, men hun opfordrer politikerne til at tænke sig om, inden de bruger redskabet og sætter embedsapparatet i gang.

- Hvad er det for nogle spørgsmål, man stiller, og er det måske noget, man hurtigt kan google frem, siger Maria Ackrén.

Maria Ackrén opfordrer også politikerne til at bruge Inatsisartuts arkivsystem og tjekke om spørgsmålene eventuelt er blevet behandlet tidligere.

Hun slår dog fast, at det er op til politikerne selv at sætte grænsen for deres brug af §37 spørgsmål.