Store forventninger til det kommende Isfjordscenter

Der var smil og klapsalver, da arkitektteamet Dorte Mandrup arkitekter på Grønlands nationaldag blev kåret som vinder i konkurrencen om, hvem der skal tegne det kommende Isfjordscenter i Ilulissat
Vinderprojekt afsløres
Naalakkersuisoq for erhverv, Vittus Qujaukitsoq, Borgmester i Qaasuitsup Kommunia, Ole Dorph, og administrerende direktør i Realdania, Jesper Nygård, afslører vinderprojektet
Skrevet af Ivik Kristiansen
24. juni 2016 04:31

Som en del af programmet for nationaldagen, blev det længe ventede Isfjordscenter i Ilulissat afsløret.

Det var arkitektteamet Dorte Mandrup arkitekter, der løb med sejren, og det var en stor en af slagsen, fortæller Dorte Mandrup.

- Det er altid fantastisk at vinde, men lige præcis den her konkurrence, hvis vi kunne vinde den her, så fik vi ikke bedre projekter at arbejde med, så det har været helt fantastisk, siger Dorte Mandrup, der fortæller, at de har lagt meget vægt på, at deres bud på et isfjordscenter skulle falde pænt sammen med omgivelserne.

Læs også Isfjordscenter ved Ilulissat er rykket et skridt nærmere

Læs også Konkurrerende arkitekter besøger Ilulissat

Billig og realiserbar

Men designet var ikke det eneste, som dommerne kiggede på.

- Vi diskuterede meget om, hvad det er værd for Ilulissat, hvordan det kan realiseres, er det realiserbart, og hvad koster det. Og det projekt her, som vi synes var det bedste, bliver det allerbilligste. Og det er de lokale entreprenører, som kan lave i hvert fald 80-90 procent af projektet, sådan som vi har fået besked om. Og det var medvirkende til, at vi udpegede det som vinder, siger Selvstyrets repræsentant i dommerkomitéen, Thue Christiansen.

Noget at se frem til

Isfjordscenteret skal tiltrække flere turister til Ilulissat, og borgmester, Ole Dorph har også store forventninger.

- Jeg synes, at Ilulissat som by, Qaasuitsoq som kommune, og Grønland som land har noget at glæde sig til, når Isfjordscenteret står færdigt, lyder det fra Ole Dorph.

Han fortæller, at projektet har været undervejs i næsten to årtier, og fik for alvor luft under vingerne, da det danske almennyttige fond, Realdania, viste interesse.

Læs også Støtte vækker glæde i Qaasuitsup Kommunia

Klimadebattens hovedstad

Fonden støttede nemlig gevaldigt op om Isfjordscenteret, som de mener, har et stort potentiale.

- Alle mulige statsledere kommer op og ser det her. Og det skal de blive ved med, fordi det er fantastisk vigtigt, at de ser klimaudfordringen. Men tænk, hvis vi kunne skabe et sted, hvor også lokale får mulighed for at se det her, hvor forskerne kan dele deres resultater, hvor turisterne kan blive klogere på klimaet. Det vil være en vigtig formidling, og det vil kunne gøre noget godt for klimaindsatsen i hele verden på sigt. Og derfor kan Ilulissat blive klimadebattens hovedstad, siger administrerende direktør i Realdania, Jesper Nygård.

Isfjordscenteret i Ilulissat forventes færdig i 2020.

Læs også Realdania støtter Isfjordscenter med op mod 75 millioner