BILLEDER & VIDEO Isfjordscenter ved Ilulissat er rykket et skridt nærmere

En turistattraktion i international klasse er kommet et skridt nærmere med valget af Dorte Mandrup Arkitekters forslag til et Isfjordscenter ved Ilulissat.
Skrevet af Simon Uldum -
22. juni 2016 06:00

Centret skal være med til at udvikle grønlandsk turisme og være hele verdens indgang til at forstå Isfjorden og ikke mindst kulturen, historien og den markante afsmeltning af indlandsisen.

Parterne bag etableringen er Grønlands Selvstyre, Qaasuitsup Kommunia og Realdania.

Læs også Konkurrerende arkitekter besøger Ilulissat

Det vindende projekt er en enkel, vredet bygningsstruktur, der nærmest ligger som et vingefang i landskabet. Arkitekterne beskriver poetisk deres inspiration som ”en sneugles flugt gennem landskabet”. Huset udgør en naturlig forlængelse af vandreruterne med mulighed for at gå udvendigt på taget med enestående udsigt til Isfjorden og landskabet. Den åbne facade skaber dialog mellem udstillingen og omgivelserne – mellem menneske og natur. Det er en grundtanke, at huset skal påvirke det skrøbelige landskab mindst muligt.

Læs også Qujaukitsoq vil have turistcentre til hele landet

 

 

 

Et poetisk og fremsynet projekt

- Vi har valgt Dorte Mandrup Arkitekters forslag, fordi det er et meget poetisk og fremsynet projekt, hvis arkitektoniske helhed understøtter den overordnede vision på smukkeste vis.

Den nye bygning vil med respekt for landskabet indgå i et flot samspil med det spektakulære naturområde, siger talsmand for dommerpanelet Jan Søndergård, der er professor ved Det Kongelige Danske Kunstakademi og partner i KHR arkitekter.

Naalakkersuisoq for Erhverv, Arbejdsmarked, Handel og Udenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq, siger:

- En styrkelse af turismeudviklingen står højt på Naalakkersiusuts agenda. En af hjørnestenene i den nye turismestrategi er etableringen af regionale visitorcentre. Det er derfor en stor glæde at se Isfjordscentret tage form. Partnerskabet med Realdania er et meget væsentligt bidrag til turismeudviklingen i de kommende år.

Læs også Isfjordscenter kan inspirere resten af landet

Ilulissat Isfjordscenter åbner dørene i efteråret 2020, og der forventes 25.000 besøgende årligt. Grønlands Selvstyre, Qaasuitsup Kommunia og Realdania indgik i 2015 partnerskabsaftalen om etableringen.

Den filantropiske forening Realdania bidrager med 83 mio. kr., mens Selvstyret bidrager med 15 mio. kr. og Qaasuitsup Kommunia med 8 mio. kr. Derudover arbejdes der på at sikre donationer på op til 10 mio. kr. til udstillingen og oplevelserne indendørs.

De internationale fonde Bloomberg Philanthropies og OAK Foundation har allerede givet donationer til dette. Isfjordscentret skal være selvbærende og indtægtsdrevet på sigt.