Næsten hver fjerde ukrainer er flygtet eller fordrevet

Ti millioner personer er enten flygtet ud af Ukraine eller er internt fordrevet, siden krigen begyndte.
Ifølge FN er det især kvinder og børn, der er på flugt i Ukraine. Ukrainske mænd mellem 18 og 60 år kan blive indkaldt til militæret og er af præsident Volodymyr Zelenskyj blevet bedt om ikke at forlade landet. Assi © : Clodagh Kilcoyne / Reuters / Ritzau Scanpix
Allattoq Ritzau
marsip 20-at 2022 17:26

Knap hver fjerde indbygger i Ukraine er enten flygtet ud af landet eller er internt fordrevet siden Ruslands invasion den 24. februar.

FN's flygtningechef, Filippo Grandi, skriver søndag på Twitter, at ti millioner personer har forladt deres hjem siden krigens begyndelse.

Det er næsten en fjerdedel af Ukraines 44 millioner indbyggere.

- Krigen i Ukraine er så altødelæggende, at ti millioner enten har forladt landet som flygtninge eller er internt fordrevet, skriver Filippo Grandi.

LÆS OGSÅ Scholz beder Putin indgå våbenhvile og fortsætte forhandlinger

Ifølge FN's flygtningeorganisation, UNHCR, er antallet af flygtede ud af Ukraine søndag på knap 3,4 millioner personer.

Omkring 90 procent af de flygtede er kvinder og børn. Ukrainske mænd mellem 18 og 60 år kan blive indkaldt til militæret og er af præsident Volodymyr Zelenskyj blevet bedt om ikke at forlade landet.

FN's børneorganisation, Unicef, oplyser, at 1,5 millioner ud af de flygtede er børn. Unicef advarer om, at der er en "reel og stigende" risiko for, at de ender som ofre for menneskehandel og udnyttelse.

Voldsomme bombardementer

Flere ukrainske byer er blevet udsat for voldsomme bombardementer siden invasionens begyndelse. Blandt de hårdt ramte byer er den sydøstlige havneby Mariupol, der ligger i Donetsk-regionen.

Ifølge ukrainske myndigheder har Rusland i Mariupol både bombet et børnehospital, et stort teater og søndag en kunstskole.

Rusland har afvist at stå bag angreb mod civile.

I en opdatering torsdag meddelte FN, at 816 civile har mistet livet i krigen.

LÆS OGSÅ EU klar med nye sanktioner mod Rusland

Krigen i Ukraine er i gang på fjerde uge.

Den blev indledt torsdag den 24. februar efter måneders optrappet konflikt mellem Ukraine og Vesten på den ene side og Rusland på den anden.

Konflikten består blandt andet i, at Rusland mener, at Ukraine har nærmet sig Vesten for meget. Rusland er imod Ukraines ønske om at blive en del af den vestlige forsvarsalliance Nato og har forlangt en garanti for, at det ikke sker.

Sådan en garanti har Nato hidtil afvist at give.