Nersornaat til fransk polarforsker, professor Jean Malaurie

Landstingsformand Ruth Heilmann uddeler i morgen i Paris Nersornaat til den kendte franske polarforsker, professor Jean Malaurie.
Allattoq Lotte Holm
februaarip 26-at 2009 08:53

Den 87-årige Jean Malaurie har ydet væsentlige bidrag til fransk og international kendskab og forståelse af Grønland og de arktiske inuit befolkninger. I 1950 rejste han til Siorapaluk, hvor han i 14 måneder levede med Inughuit og søgte en forståelse af deres liv, fortællinger og skikke.

I årene efter fulgte flere rejser til Nordgrønland, hvor Jean Malaurie blandt andet kortlagede området omkring Thule og opdagede den dengang hemmelige amerikanske militærbase, som inspirerede til hans berømte bog: ’De sidste konger i Thule’.

Jean Malauries omfattende produktion af bøger og film demonstrerer en dyb respekt for inuit befolkningen og en beundring af dens kendskab og tilknytning til naturen.

I 1957 grundlagde han ”Center for Arktiske Studier” ved et af Frankrigs mest anerkendte universiteter: École des Hautes Études en Science Sociales, i Paris og senest, i 2007, blev han UNESCOs Goodwill ambassadør med ansvar for det arktiske spørgsmål.