Mange lærere underviser udenfor linjefag

Det går ud over elevernes indlæring, når lærerne underviser udenfor deres linjefag, mener lærerforeningen IMAK’s formand Sivso Dorph. Og det gør mange lærere i folkeskolerne, viser en rundspørge fra IMAK.
marsip 04-at 2010 18:27

Knap 6 ud af 10 lærere er ikke linjefagsuddannet i over halvdelen af de fag, de underviser i. Det viser en rundspørge lærerforeningen IMAK har foretaget med svar fra 398 lærere.

Og eleverne får mindre udbytte, når lærerne underviser udenfor deres linjefag, lyder det fra IMAK’s formand Sivso Dorph: - Vi kan jo se på resultaterne fra Inerisaaviks Evalueringsafdelings trintests, at der næsten ikke er sket en fremgang i elevernes præstationer i løbet af de seneste par år.

I rundspørgen fra IMAK svarer 43 procent af lærerne, at de beskæftiger sig med deres linjefag i over halvdelen af de fag, de underviser i. Resten – 57 procent – er ikke linjefagsuddannet i over halvdelen af de fag, de underviser eleverne i.

18 procent underviser i fag de slet ikke har linjefagsuddannelse i. IMAK har en formodning om, at det antal i virkeligheden er større, da mange timelærere ikke har deltaget rundspørgen, fordi de ikke uddannet i et linjefag.

Ifølge Sivso Dorph er det umuligt at få dækket stillingerne i folkeskolerne, så lærerne udelukkende underviser i deres linjefag på grund af lærermangel: - Fordi der mangler en masse lærere med linjefag i dansk, engelsk og matematik, siger han.

Næsten 9 ud af 10 i rundspørgen efterlyser faglig udvikling i forhold til deres undervisning. Men ifølge Sivso Dorph er tilbuddet fra Institut for Læring alt for begrænset i forhold til antallet af fag.

IMAK har i alt omkring 1300 medlemmer. Altså har lidt under en tredjedel af medlemmerne deltaget i rundspørgen.