Voldsomt vejr rammer sydvestkysten i dag

DMI varsler blæst med vindstød af orkanstyrke. Det får konsekvenser for flytrafikken, og politiet opfordrer til, at du sikrer dine ting, så de ikke er til fare for andre.
Vind med mere end 33 meter i sekundet rammer i dag Nuuk, Paamiut og Maniitsoq. Foto © : Thor Edvarsen/Flickr Creative Commons
04. september 2023 09:59

Et voldsomt vejr rammer i løbet af i dag den sydvestlige del af landet, oplyser DMI her til morgen.

Det er ifølge meteorolog ved DMI Jens Lindskjold en større mænge af dårligt vejr, der skal ind over byerne Paamiut, Nuuk og Maniitsoq.

- Det starter med regn her til morgen, mens det er forholdsvis roligt vejr, men når fronten kommer ind og ligger langs med kysten, og vinden drejer over i en sydlig retning, kommer der noget mere blæsende vejr til sydvestkysten, siger han.

Allerværst går det ud over Nuuk, hvor man forventer, at der kommer vindstød af orkanstyrke. Det vil derfor blæse med mere end 33 meter i sekundet i Nuuk.

Udsatte steder i Nuuk, omkring lufthavnen og bydelen Qinngorput, vil man opleve vindstød mellem 35 og 37 meter i sekundet, når stormen er på sit højeste, oplyser DMI.

Derfor opfordrer både DMI og Grønlands Politi til, at man tager sine forholdsregler.

Politiet opfordrer på Facebook til, at man sikrer ting som altanmøbler, så de ikke flyver ud over altanen og er til fare for andre, og at man sikrer sin båd, så den ikke rykker sig løs i havnen.

Kortvarig orkan, men langvarig blæst

- Vi forventer, at stormen topper lige på den anden side af middag. Men det er en kortvarig storm, så hen midt på eftermiddagen begynder den stille og roligt at aftage igen og bliver ”bare” til vindstød af stormstyrke.

Det betyder vindstød mellem 25 til 30 meter i sekundet, og i aften vil der fortsat være vindstød på op til 18 meter i sekundet.

- Selvom det er en kortvarig storm med orkanstyrke, vil det nok først være i morgen, den vil være løjet helt af, siger Jens Lindskjold.

Den kraftige blæst påvirker også flytrafikken, oplyser Air Greenland på deres hjemmeside.

Selvom det kan virke voldsomt med vindstød af orkanstyrke, pointerer meteorologen dog, at det ikke er kraftigere blæst, end man er vant til i Grønland.