Vivian Motzfeldt fik færrest stemmer: Sådan er politik

Vivian Motzfeldt fik blot syv af de 71 stemmer, da Siumut valgte ny formand i går aftes.
Taberne Vivian Motzfeldt og Kim Kielsen giver hinanden hånden. Foto © : KNR / Malik Brøns
30. november 2020 10:23

I seks år har Kim Kielsen været formand for landets største parti, men det sluttede i går aftes i en konferencesal på Hotel Hans Egede i Nuuk.

Kielsen blev væltet af pinden af Erik Jensen efter et kampvalg og et omvalg.

Vivian Motzfeldt var den tredje formandskandidat, der stillede op mod Kim Kielsen og Erik Jensen. Men hun fik kun syv af de 71 stemmer. Alligevel har hun gennem en alliance med Erik Jensen formået at tage et skridt opad i partiet – hun er nemlig udnævnt til ny politisk næstformand.

LÆS OGSÅ Erik Jensen er ny formand for Siumut

Hun er ked af nederlaget, men ser frem til sin nye post.

- Sådan er politik. Det sker også i sport. Nogle vinder, og andre taber, sagde hun til KNR kort efter afstemningen søndag aften. 

- Jeg respekterer, at jeg tabte som formand. Men jeg skal være med til arbejdet. Jeg er ikke nedslået, jeg har masser af kræfter. 

- Alting har sin tid. Denne tid har ikke været min. Jeg er tilfreds med den retning, der er givet. Jeg er valgt som næstformand, der venter masser af opgaver forude, som jeg glæder mig til at være en del af.

 

knr.gl: Partii Siumut - siulittaasumik qinersineq

Erik Jensen og Vivian Motzfeldt greb fat i hinanden og dansede til en af Siumuts slagsange, efter at Erik Jensen var valgt som ny formand.

 

Afstemningen i går aftes var ikke uden drama.

Stemmerne blev talt op den måde, at alle de 71 delegerede afgav en stemme hver. Den blev skrevet på en stump papir og lagt i en papkasse.

På en tavle var de tre navne på formandskandidaterne skrevet med tusch - og hver gang en seddel blev trukket op af kassen med et navn på, blev der sat én streg på tavlen ud for det formandskandidatens navn.

Under første afstemning fik Erik Jensen 35 stemmer, Kim Kielsen fik 29 og Vivian Motzfeldt fik 7.

LÆS OGSÅ Fire skarpe til Vivian Motzfeldt: Jeg vil være den lyttende og imødekommende formand

Og så skal der være omvalg ifølge Siumuts vedtægter. En formandskandidat skal nemlig have over 50 procent af stemmerne for at blive valgt som formand. For at få det skal man mindst have 36 stemmer. Erik Jensen manglede altså blot en enkelt stemme for at vinde - eller ifølge partisekretæren 49,3 procent af stemmerne.

Derfor skulle der et omvalg til, hvor Vivian blev siet fra, fordi hun fik færrest stemmer.

Tilbage stod Erik Jensen og Kim Kielsen i en duel.

Derfor blev der delt stemmesedler ud igen, og papkassen gik endnu en gang rundt i lokalet og fyldt med stemmesedler.

Her faldt valget altså på Erik Jensen med 39 stemmer mod Kim Kielsens 32 stemmer.