Erik Jensen er ny formand for Siumut

Siden 2014 har Kim Kielsen været formand for Grønlands største parti. Men nu er det slut efter tæt omvalg.
Erik Jensen har netop vundet afstemningen og er blevet Siumuts nye formand efter Kim Kielsen. Foto © : KNR / Malik Brøns
29. november 2020 16:21

Siumut har fået en ny formand. Det er Erik Jensen, der netop har vundet formandsvalget på partiets landsmøde.

Hans modkandidater var Vivian Motzfeldt og den nu forhenværende formand Kim Kielsen, som har siddet på posten siden 2014.

Erik Jensen vandt med 39 stemmer mod Kim Kielsens 32 stemmer.

- Jeg er fortrøstningsfuld over den store opbakning, der er vist mig. Og det er glædeligt, at jeg fik så stor opbakning, siger Erik Jensen. 

Hvor Erik Jensen præcist vil adskille sig fra Kim Kielsen som formand har han ikke svaret præcist på. 

Til KNR har han dog sat, at han selv mener, at han er en formand, der vil kunne samle partiet på en måde, som han mener, at Kim Kielsen ikke har formået. 

- Der mangler lederskab i vores land - en som kan samle folket og lytte. Jeg vil tage det skridt og bruge mine gode egenskaber til at samle alle i Siumut og befolkningen, sagde han til KNR i denne uge. 

Tæt løb krævede omvalg

Stemmerne blev talt op den måde, at alle de 71 delegerede afgav en stemme hver. Den blev skrevet på en stump papir og lagt i en papkasse.

På en tavle var de tre navne på formandskandidaterne skrevet med tusch - og hver gang en seddel blev trukket op af kassen med et navn på, blev der sat én streg på tavlen ud for det formandskandidatens navn.

LÆS OGSÅ Fire skarpe til Erik Jensen: Landet mangler en leder, der kan samle alle. Det kan jeg

Erik Jensen fik 35 stemmer, Kim Kielsen fik 29 og Vivian Motzfeldt fik 7.

 

Foto © : KNR / Malik Brøns

 

Og så skal der være omvalg ifølge Siumuts vedtægter. En formandskandidat skal nemlig have 50 procent af stemmerne for at blive valgt til formand. Erik Jensen fik ifølge partisekretæren 49,3 procent af stemmerne - og så manglede han blot en enkelt stemme for at vinde.

Derfor var der omvalg. Kandidaten med færrest stemmer trak sig - og det var Vivian Motzfeldt.

Tilbage stod valget mellem Erik Jensen og Kim Kielsen.

De stemmeberettiget fik nye stemmesedler, og så stemte de én gang til.

Her faldt valget altså på Erik Jensen - han fik 39 stemmer mod Kim Kielsen 32 stemmer. 

 

Foto © : KNR / Malik Brøns

Det er almindeligt kendt, at Erik Jensen tilhører den Kielsen-kritiske del af Siumut.

Krævede Kielsens afgang

I løbet af det sidste halvandet år har han to gange vendt sig direkte mod sin formand: Den ene gang var i oktober, hvor Atassut havde erklæret deres mistillid til Kim Kielsen i Inatsisartut. 

Kim Kielsen fik afværget mistillidsdagsorden med det mindst mulige flertal overhovedet: 14 stemte for, 13 stemte imod, og to undlod at stemme. 

Erik Jensen var en af de to, som undlod at stemme imod mistilliden til sin egen formand. 

Den anden gang var i august sidste år. Da var Erik Jensen en af syv siumuttere, der krævede, at Kim Kielsen skulle gå af som formand. 

De syv havde ikke længere tillid til Kielsen, og de skrev under på et brev, hvor de krævede Kielsens afgang.  

Kritikken i brevet gik på, at Kim Kielsen ikke fulgte Siumuts valgløfter og politik på flere punkter - blandt andet i forhold til fiskekvoter og kvoter på narhvaler. 

- Siumut har i den seneste længere periode stået i en meget svær situation. Formanden har udvist en respektløs opførsel overfor Inatsisartut-medlemmer og ikke mindst vælgerne, da han ikke har vilje til at lytte, stod der i brevet. 

Erik Jensen var naalakkersuisoq for råstoffer og arbejdsmarked, da han skrev under på brevet. Han trak sig som naalakkersuisoq i november sidste år.

- Som bekendt har der været forskellige ting i partiet i et stykke tid, og derfor har jeg nu truffet en beslutning om at træde ud af naalakkersuisut, sagde han til KNR.