Vivian Motzfeldt er tilfreds med Pituffik-kontrakt - for nu

Selskabet Inuksuk A/S lever op til de krav, som Naalakkersuisut har stillet til en ny servicekontrakt på Pituffik, siger naalakkersuisoq for udenrigsanliggender.
Nalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Vivian Motzfeldt, er tilfreds med, at Inuksuk A/S overtager servicekontrakten på Pituffik i 2024. Foto © : KNR
20. december 2022 16:08

Det er en glædelig nyhed, at selskabet Inuksuk A/S har fået tildelt servicekontrakten på Pituffik fra 2023 og 12 år frem.

Det siger naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Vivian Motzfeldt (S), til KNR.

- Jeg mener, at den aftale, som blev lavet i dag, opfylder de krav, som den daværende regering i 2020 stillede.

Hun henviser til, at den nu tidligere Mette Frederiksen-regering har forhandlet på vegne af Grønland med USA om kriterierne for udbuddet af servicekontrakterne.

Servicekontrakten på Pituffik - sagen kort

Sagen om servicekontrakten på Pituffik startede i 2014. 

Der tildelte USA kontrakten til amerikanske Vectrus Services. 

Ind til da havde kontrakten i mange år været på dansk-grønlandske hænder. Aftalen indbragte godt 200 millioner kroner årligt til landskassen.

Men servicekontrakten skal ifølge en forsvarsaftale gå til et dansk/grønlandsk selskab. 

Derfor var det ifølge Kongeriget i strid med aftalen mellem USA og Kongeriget, da Vectrus Services fik kontrakten i 2014. 

Vectrus Services har kontrakten ind til 2024. 

Det sker, fordi forsvarsområdet i Grønland stadig er dansk ansvar. 

- På baggrund af de krav, der blev givet dengang, synes jeg, at der er grund til at være glad for resultaterne af forhandlingerne mellem USA, Danmark og Grønland, siger Vivian Motzfeldt.

Skattemyndighederne har styr på det

Inuksuk A/S er et grønlandsk-registreret selskab, der er ejet af to andre selskaber 49 procent er ejet af det amerikanskeejet selskab Vectrus Services Greenland Aps, som i dag har servicekontrakten på Pituffik.

51 procent af Inuksuk er ejet af det grønlandske selskab Permagreen Greenland A/S, hvor hovedaktionæren er det danske entreprenørselskab Per Aarsleff A/S.

Et af kravene fra Naalakkersuisut har været, at selskabet skal være hjemmehørende i Grønland og have en fysisk ledelse i landet. Og Vivian Motzfeldt hæfter sig ved, at de krav er opfyldt med valget af Inuksuk.

- Sselskabet skulle være hjemmehørende i Grønland, og det er imødekommet her i slutningen, siger Motzfeldt.

Ifølge seniorforsker og Arktis-kender Ulrik Pram Gad fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) er det dog værd at sætte spørgsmålstegn ved, om selskabet Inuksuk A/S reelt lever op til kravene om at være grønlandsk, når en del af ejerkredsen er udenlandske.

LÆS OGSÅ Ekspert: Det er Grønlands eget ansvar at tjene penge på ny Pituffik-kontrakt

Det kan nemlig gøre det svært at sikre, at så stor en del som muligt af del af selskabets overskud ender i landskassen. 

Men det har Vivian Motzfeldt en klar forventning om, at Skattestyrelsen i Grønland holder nøje øje med.

- Skattestyrelsen i Grønland kontrollerer al skat i Grønland. Og jeg forventer også, at de vil varetage deres ansvarsopgaver for Grønland indenfor dette område. Og Naalakkersuisut skal være med til at sikre kontrollen. Det er vigtigt at påpege.

Hun tilføjer, at der i øvrigt er krav om, at flere end halvdelen af medarbejderne, som Inuksuk skal ansætte på Pituffik i forbindelse med servicen på militærbasen, skal være grønlændere. Og det er flere, end der hidtil har været krav om.

- Så der er tale om mange skattepenge i Grønland, og familier som vil kunne forsørge sig selv. Ligeledes vil da være praktikpladser og krav om opkvalificering indenfor serviceområdet, som alle er ting, som vil komme samfundet til gode, siger Vivian Motzfeldt.

I fremtiden skal Grønland selv forhandle 

Balladen om servicekontrakten på Pituffik startede i 2015, da USA udpegede det amerikanske selskab Vectrus Service A/S til at stå for al renovering og betjening af den amerikanske base.

Det skete, selv om en forsvarsaftale mellem Grønland og Danmark siger, at servicekontrakten skal gå til et dansk/grønlandsk selskab. I over 40 år havde selskabet Greenland Contractors, som selvstyret var medejer af, haft opgaven.

Valget af et amerikansk selskab førte til årelange forhandlinger mellem Danmark og Grønland på én side og USA på den anden side. 

LÆS OGSÅ Grønlandsk og dansk minister: Thule-aftale skal sikre job i Grønland

I 2020 blev parterne så blev enige om et sæt nye regler for, hvad et selskab skal leve op til, hvis de vil opnå servicekontrakten på Pituffik. Forhandlingerne skete i tæt koordinering mellem Grønland og Danmark, men blev ført ved forhandlingsbordet af Danmark, som har ansvaret for udenrigs- og forsvarsområderne i Grønland.

Ifølge Vivian Motzfeldt er den nye kontrakt god for Grønland. Men hun håber, at det bliver Grønland, der sidder selv ved forhandlingsbordet med USA, næste gang rammerne for et udbud af kontrakten på Pituffik skal lægges fast.

- Jeg mener, at der er mange opgaver til de næste forhandlinger. Vi har ingen retningslinjer hvad love angår. Det er ikke vores myndighedsområde. Derfor er forhandlingerne sket i henhold til danske og amerikanske love. Derfor er det en vigtig opgave til næste gang at overtage myndigheden over lovgivningen, siger VIvian Motzfeldt.