Grønlandsk og dansk minister: Thule-aftale skal sikre job i Grønland
Det er en glædelig nyhed, at selskabet Inuksuk får den nye servicekontrakt for Thulebasen i Grønland.
Det siger naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Vivian Motzfeldt, til Sermitsiaq AG.
- Resultatet sender også et signal om, at et tæt og respektfuldt samarbejde mellem USA, Danmark og Grønland kan skabe et resultat, vi alle kan være tilfredse med. Det er vi glade for, siger hun.
Hun håber, at det vil føre job og praktikpladser med sig. Hun siger til Sermitsiaq AG, at hun mener, at det er vigtigt, at der er fokus på, at det skal være grønlandske ansatte.
Gode muligheder for job
Tidligere i dag kom det frem, at USA og det amerikanske luftvåben investerer massivt i vedligeholdelsen af sin militærbase Thulebasen i det nordvestlige Grønland.
En 12-årig kontrakt på op mod 3,95 milliarder dollar er blevet tildelt det grønlandskejede selskab Inuksuk A/S.
Kontrakten er kommet på plads, efter at både Danmark og Grønland var utilfredse med, at et amerikansk selskab fik vedligeholdelseskontrakten i 2014.
I 2020 afsluttede USA, Danmark og Grønland årelange forhandlinger, som skulle sikre, at et dansk-grønlandsk selskab kunne få vedligeholdelseskontrakten.
Også den nye udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) er glad for udfaldet af kontrakten.
- Formålet med de her forhandlinger har været at sikre Grønland og det grønlandske folk størst mulig nytte af USA’s militære tilstedeværelse. Det synes jeg er lykkedes med det resultat, der ligger på bordet, siger han i en skriftlig kommentar til Ritzau.
Han ser også gode muligheder for, at servicekontrakten kan skabe job og lærlinge- og praktikpladser.
Inuksuk A/S er et joint venture-selskab. Byggeselskabet Permagreen Grønland ejer 51 procent af Inuksuk. Vectrus Services Greenland ejer de resterende 49 procent.
Vectrus Services er det amerikanskejede selskab, der havde servicekontrakten før. Ejermajoriteten i Permagreen Grønland er hos den danske entreprenør Per Aarsleff A/S.