Vittus Qujaukitsoq om pædagog-forhandlinger: Jeg vil ikke blande mig

Der er igangværende forhandlinger mellem pædagogernes forbund og myndighedernes forhandlere. Naalakkersuisoq for finanser mener, at det er upassende at indblande sig politisk i forhandlingerne.
- Vi er ikke den eneste arbejdsgiver til forhandlingen, kommunerne har også meget at skulle have sagt og det skal respekteres. Vi følger forhandlingerne nøje, siger Vittus Qujaukitsoq. Foto © : Christian Sølbeck
01. oktober 2020 17:00

Fredag demonstrerede pædagogerne i Nuuk og råbte om at få højere løn. Demonstrationen var rettet mod de folkevalgte i Inatsisartut og Naalakkersuisut.

Naalakkersuisoq for finanser, Vittus Qujaukitsoq (NQ), kan godt forstå, at pædagogerne er trætte af at vente.

- Jeg kan godt forstå, at pædagogerne ønsker bedre løn- og arbejdsvilkår, det er ikke til at misforstå, siger han.

 - Men tiden er ikke inde til politisk indblanding.

LÆS OGSÅ Pædagoger demonstrerer for bedre løn

I øjeblikket forhandler pædagogernes forbund med myndighedernes forhandlere om lønforholdene for pædagogerne.

- Man skal respektere de igangværende forhandlinger, jeg fraråder til at man blander sig politisk i arbejdet, siger naalakkersuisoq for finanser.

IA: Vi må betale pædagogerne

Da pædagogerne demonstrerede imod deres utilfredsstillende løn- og arbejdsvilkår udenfor Inatsisartut salen i fredags, udtalte oppositionen, at der bør lyttes til pædagogerne.

Her stod Inuit Ataqatigiits formand, Múte Bourup Egede, med en megafon og svarede demonstranterne. Her fik han klapsalver af demonstranterne for sine udtalelser:

- Bolden er hos koalitionen, vi rækker vores arme ud. Det er nok nu, vi må komme videre, vi må finansiere landets fremtid.

- Hvis vi kan bruge flere milliarder på lufthavnene og andet, så kan vi også betale pædagogerne og dem som danner grundlaget for landets fremtid.

Vittus: Kommunernes forhandling skal respekteres

Ifølge formanden for pædagogernes fagforening, Nunatsinni Perorsaasut Kattuffiat, Arnaq Brønlund, er der omkring 550 pædagoger, som de igangværende forhandlinger handler om.

LÆS OGSÅ Efter demonstration: Politikeres taler giver håb

Men det er ikke en simpel forhandling, påpeger naalakkersuisoq for finanser. To ud af tre er pædagoger ansat hos kommunerne, mens resten er ansat under Selvstyret.

- Vi er ikke den eneste arbejdsgiver til forhandlingen, kommunerne har også meget at skulle have sagt og det skal respekteres. Vi følger forhandlingerne nøje, siger Vittus Qujaukitsoq.

Pædagoger tjener omkring 90.000 kroner mindre om året sammenlignet med socialrådgivere og lærere.