Pædagoger demonstrerer for bedre løn

Pædagogerne vil have bedre bedre løn, og derfor demonstrerer de i morgen aften.
Pædagogerne i Ilulissat, Maniitsoq, Sisimiut, Qaqortoq og Nuuk går på gaden i morgen fredag klokken 17:15. De kræver mere i løn. Foto © : KNR/Arkiv
Skrevet af Ane-Marie Petersen
24. september 2020 17:07

Hvad enten du er socialrådgiver, lærer eller har taget en uddannelse som socialpædagog, så arbejder du med mennesker hver eneste dag. 

Men der er stor forskel på, hvad en lærer tjener, og hvad en socialpædagog tjener. Forskellen er 90.000 kroner om året. Og nu har pædagogerne fået nok. 

Socialpædagogers løn

Nyuddannede pædagoger får en startløn på 20.588 kroner før skat.

Efter otte år stiger den til 22.339 kroner. Det er den højeste grundløn for en pædagog.

Ledere i daginstitutioner får 23.491 kroner før skat.

Efter otte år stiger de til 26.224 kroner.

 

- Vi tager et stort ansvar som socialpædagoger, da vi på lige fod med vores kolleger på samme arbejdsområder arbejder med mennesker, siger Sofie-Rosa Jakobsen, der er tovholder i demonstrationen i Qaqortoq.

- Den løn er for lav i forhold til de nuværende leveomkostninger, siger hun.

20.000 kroner før skat

Socialpædagogernes fagforening NPK er i gang med overenskomstforhandling med selvstyret. Og ifølge tovholder i Nuuk, Lily Mikaelsen, er de blevet tilbudt en meget lille lønforhøjelse.

- De har tilbudt en lille lønforhøjelse. Vi vil have ligeløn ligesom de andre i vores faggruppe, siger Lily Mikaelsen til Inuiaat Tillernerat.

LÆS OGSÅ Pædagogmangel rammer de svageste

Derfor vil socialpædagogerne i Ilulissat, Maniitsoq, Sisimiut, Qaqortoq og Nuuk gå på gaden for at demonstrere i morgen fredag klokken 17:15. Det er nemlig samme dag, hvor Inatsisartuts efterårssamlig starter.

Nyuddannede pædagoger får en startløn på 20.588 kroner før skat. Efter otte år stiger den til 22.339 kroner. Det er den højeste grundløn for en pædagog.

- Det er lige meget, om du har arbejdet i 34 år. Sådan som lønnen er nu, er det det højeste beløb, man får, siger formand for fagforeningen Nunatsinni Perorsaasut Kattuffiat, Arnaq Brønlund, til KNR.

Vil ikke opgive kampen

Ledere i daginstitutioner får lidt mere i løn. De får nemlig 23.491 kroner før skat, og efter otte år stiger de til 26.224 kroner.

- Hvis det ikke bliver ændret, vil de få det samme i løn, selv om de arbejder mere end otte år, siger Arnaq Brønlund.

Socialpædagogerne opgiver ikke kampen.

LÆS OGSÅ Mangel på pædagoger er kritisk og utrygt

- Der har haft været flere demonstrationer før. Hvis vi ikke får højere løn denne gang, må vi tage stærkere midler i brug. Måske bliver vi nødt til at strejke, siger Lily Mikaelsen.

- Vi får se efter demonstrationen. Om vi skal tage det næste skridt eller ej.