Flere end 60 krydstogtskibe har anløbet Ilulissat denne sommersæson. Flere af dem på én gang. Og det er for meget for både byen og turisterne, siger borgmester Palle Jerimiassen. Foto: Mads Pihl

Visit Greenland efter opråb fra Ilulissat: Vi forsøger at fordele turister ud over hele landet

Der er ingen regler om, hvor mange krydstogtskibe, der anløber destinationerne i Grønland.

- Det er jo hovedet på sømmet. Vi skal kigge på, hvad de lokale forhold kan tage imod af turister og i hvilken størrelse.

Sådan siger administrerende direktør i Visit Greenland, Anne Nivíka Grødem, som reaktion på et opråb fra borgmester i Avaannaata Kommunia, løsgænger Palle Jerimiassen.

LÆS OGSÅ Borgmester: Antallet af turister i Ilulissat skal fordeles bedre

Han er frustreret over, at krydstogtturister over sommeren er kommet til Ilulissat i så store mængder, at de næsten er faldet over hinanden. Han appellerer derfor til, at der maksimalt kommer 1000 turister om dagen til Ilulissat.

Visit Greenland: Ingen støtte til konventionelle krydstogtskibe

Visit Greenland har besluttet ikke at støtte det, som direktøren kalder 'konventionel krydstogtturisme'.

 

Det dækker over kæmpe skibe med mange hundrede eller flere tusinde ombord, som ikke har en bæredygtig strategi, og hvor gæsterne går i land uden for eksempel anvisninger om lokale forhold. 


I stedet støtter Visit Greenland ekspeditionsskibe, som har langt færre personer ombord, og som har et bæredygtig mål både ombord og i land.


Gæsterne får undervisning om særlige forhold, for eksempel om Grønland, og har ofte har en eller flere opgaver, når de besøger et sted. Det kan være at samle skrald eller deltage i en anden nyttig aktivitet til gavn for lokalområdet.

Kilde: Visit Greenland

- Turisterne skal kunne nyde stilheden og den storslåede natur i stedet for at blive stablet ovenpå hinanden, siger Palle Jerimiassen.

Alene denne sommer har Ilulissat haft flere end 60 krydstogtskibe forbi. Og borgmesteren vil derfor have Naalakkersuisut og turistbranchen til at organisere turisternes færden bedre, så de bliver bedre fordelt over sæsonen.

Visit Greenland: Vi har ingen indflydelse på krydstogterne

Og den er man helt med på hos Visit Greenland. Her oplever man problemet med for mange turister på én gang det samme sted på flere destinationer i landet.  

Men direktøren oplyser, at der i dag ikke er et sæt regler, som regulerer antallet af krydstogtskibe i Grønland.

I stedet foregår kontakten mellem rederierne bag krydstogtskibene og havneagenterne, det vil sige selskaber som for eksempel Blue Water Greenland og Royal Arctic Line.

- Som udgangspunkt har vi i Visit Greenland ingen indflydelse på, hvor krydstogtskibene skal anløbe, eller hvilke skibe der skal. Det er en dialog mellem rederierne og havneagenterne. Det ender med at være kapaciteten på den enkelte havn, der afgør, hvilke skibe der lægger til, siger Anne Nivíka Grødem.

LÆS OGSÅ Krydstogtsskibene er i havn: Bedste sæson i flere år

Visit Greenland og de regionale turistorganisationer er dog i dialog med Naalakkersuisut om sagen, oplyser hun.

Krydstogtturister er dårlige kunder

Ifølge Palle Jerimiassen er ulempen ved krydstogtturismen også, at det er landskassen og ikke kommunerne, der modtager passagerafgiften.

Samtidig bruger gæsterne fra skibene ofte meget få penge i byen. Oftest fordi de i forvejen har brugt penge på andre destinationer forinden og i øvrigt har fuld forplejning ombord.

Anne Nivíka Grødem fra Visit Greenland siger, at organisationen forsøger bedst muligt at få turisterne spredt rundt i landet.

- Når vi markedsfører forskellige regioner i landet, peger vi jo på, hvor vi gerne vil have, at turisme-flowet skal gå hen. Der er vi utrolig opmærksomme på, at der er nogle kapacitetsproblemer nogle steder, og der til gengæld er noget ledig kapacitet andre steder. 

Før sommeren lancerede Visit Greenland en oversigt med 27 mindre byer og bygder i Grønland, som organisationen anbefalede at besøge.

Direktøren ønsker dog ikke at svare på, om hun ønsker et loft over antallet af turister på en bestemt destination, som man for eksempel har indført det i Barcelona og på den græske ø Santorini.

I næste uge besøger Visit Greenland-direktøren og naalakkersuisoq for erhverv, Vivian Motzfeldt (S), Ilulissat som led i en rundrejse.

KNR har efterspurgt et interview med Vivian Motzfeldt omkring sagen. Det har ind til videre ikke været muligt.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl