Krydstogtsskibene er i havn: Bedste sæson i flere år

Denne sæson byder på flere krydstogtsskibe i Nuuk end årene før corona.
For første gang i to år er krydstogtssæsonen i gang. Foto © : Camilla Hey - Visit Greenland
27. juli 2022 10:37

De har været et sjældent syn de seneste to år, men nu er de her igen.

Turister med knipsende kameraer, der trasker gaderne tynde i vandrestøvler.

Krydstogtssæsonen er nemlig i gang. Og efter at den har været stille i to år med corona, går den i år ekstraordinært godt. Sikuki Nuuk Harbour forventer omkring 50 krydstogtsskibe i havn og mellem 20.000 til 22.000 passagerer i Nuuk. Det er væsentligt flere end årene før coronapandemien. I årene 2017 til 2019 var der mellem 34 og 36 krydstogtsanløb.

LÆS OGSÅ Grønland kan forvente turistboom - men forberedelser skulle være startet for længe siden

Hos Greenland Cruises, der arrangerer ture og udflugter til krydstogsskibe, skal de løbe ekstra hurtigt i år, fortæller ejeren Ivik Knudsen-Ostermann.

Krydstogt i Nuuk

Sikuki Nuuk Harbour forventer omkring 50 krydstogtsskibe i havn og mellem 20.000 til 22.000 passagerer i Nuuk i år.

Det er væsentligt flere end årene før coronapandemien.

I årene 2017 til 2019 var der mellem 34 og 36 krydstogtsanløb.

- Vi skal lige vænne os til at køre 110 kilometer i timen igen. 2019 var en super god sæson. Så var der de følgende to år uden skibe, hvor det var meget stille. Og nu er det som om, at vi fortsætter hvor vi slap i 2019, hvor det var stukket fuldstændig af, siger han.

Hvor de sidste to år har været nogle svære økonomiske år for Greenland Cruises, er oplevelsen en helt anden i år. De kan tydeligt mærke, at Grønland er en populær destination.

- Grønland bliver mere og mere attraktivt. Mange af passagererne ombord på krydstogtsskibene sejler ofte med skibene. Det er som regel det grå guld, hvis man kan kalde dem det, siger Ivik Knuden-Ostermann.

Ingen grund til skepsis

Også Nuuk Water Taxi, der arrangerer bådture i Nuuk, speeder motoren op i takt med at krydstogtsskibene kommer i havn.

Særligt juli har været mere travl, end det plejer. Det er kommet som en overraskelse, da sæsonen plejer at toppe i august og september, fortæller direktøren Anders Lykke Laursen.

- Der var mange i branchen, der var lidt skeptiske i forhold til, hvor lang tid der ville gå, før turismen var tilbage på niveau som før coronapandemien. Men vi ligger et godt stykke over 2019-sæsonen, som var en rekord for os, siger han og fortsætter:

- Gæsterne er glade for at komme ud og opleve Grønland. Så vi er også dybt tilfredse og glade.

Men der er også udfordringer forbundet med de mange turister, siger Ivik Knudsen-Ostermann fra Greenland Cruises.

Det er nemlig svært for selvskabet at skaffe lokale guider.

- Guiderne har ikke lavet noget i to år, og så er de kommet videre i deres liv. Så vi har travlt med at finde lokale guider, siger Ivik Knudsen-Ostermann.

I Ilulissat forventes der 62 krydstogtsskibe med lidt over 20.000 turister ombord. Det skriver Visit Greenland på sin hjemmeside.

Det har ikke været muligt at få et interview med Visit Greenland før deadline. KNR vil gerne have haft svar på, hvordan denne sæson ser ud sammenlignet med tidligere sæsoner i hele landet.