Vinderen af årets Paasisavut er fundet
Onsdag aften løb den store forskerdyst af stablen i Katuaq i Nuuk, hvor fem ph.d.-studerende skulle kæmpe om, hvem der bedst formidlede sin forskning.
Og det blev Regine Møller, som løb med førstepræmien.
Det oplyser Arctic Hub, som står for konkurrencen, i en pressemeddelelse.
Regine Møller er til dagligt ph.d.-studerende på Aalborg Universitet. I sit projekt kigger hun på den grønlandske lokalbefolknings perspektiver på bæredygtig udvikling. Hun tager udgangspunkt i den østgrønlandske bygd Isertoq.
Og sejren kom som en overraskelse for forskeren.
- Det er helt surrealistisk. Det havde jeg slet ikke forventet, fortæller en begejstret Regine i pressemeddelelsen.
- Mit formål har ikke været at vinde, men at fortælle historien om Isertoq.
Festligt forskning
Formålet med konkurrencen er at gøre forskning om og i Grønland lettere forståeligt for befolkningen. Derfor bliver finalisterne bedømt på deres evne til at formidle på en nærværende og underholdende måde på blot fem minutter.
- Vi er helt utroligt glade for, at vi igen i år formåede at fylde landets største sal med et underholdningsshow, som handler om forskning. Forskning kan jo virkelig være festligt, og det var det i aften, siger Nicoline Larsen, der er kommunikationsansvarlig i Arctic Hub.
Dommerne lagde i deres bedømmelse vægt på, at Regine Møller formåede at bringe både information og passion ud over scenekanten.
Sammen med førstepladsen fulgte et trofæ og en pengepræmie på 50.000 kroner.
Fangerkulturen i fremtiden
I sit forskningsprojekt undersøger Regine Møller, hvordan selvbestemmelse og bæredygtig udvikling kan tage udgangspunkt i lokale perspektiver.
Det har hun gjort med bygden Isertoq som case. Med fokus på lokalbefolkningen i bygden undersøger hun, hvordan små samfund, identitet og traditioner kan spille en stor rolle i Grønlands fremtid.
Fangerkulturen er dybt forankret i Grønlands identitet, men står over for udfordringer, der truer de små bygders eksistens.
Det kan hurtigt lyde flyvsk og være svært at forstå, når forskere forklarer deres projekter. Derfor har de fem finalister modtaget undervisning i at stå på scenen i dagene op til showet.
Det har Regine Møller især været glad for.
- Jeg er meget taknemlig for Ane Marie Ottosens undervisning i dagene op til Paasisavut. Hun har været en kæmpe hjælp og støtte, for os alle, siger hun.
Sidste år vandt Nick Duelund den første udgave af Paasisavut. Det gjorde han med et projekt om, hvordan alle grønlandske børn kan få deres syn undersøgt inden folkeskolen.
Arctic Hub fortsætter succesen med Paasisavut i 2026.