Vinder af Paasisavut: Nu kan jeg få mit budskab endnu længere ud
Det var en kollega, der fik et frø til at spire for Nick Duelund.
Efter i flere år at have arbejdet som læge på hospitalet i Nuuk, kom en kollega og fortalte ham om et projekt, der skulle teste grønlandske børn for synsproblemer.
For netop synsproblemer hos børn kender Nick Duelund alt til.
Som barn troede han, at verden så sløret ud, og det var først i folkeskolen, at han fandt ud af, at hans syn ikke var, som det burde være.
- Jeg kan tydeligt huske, at jeg ikke kunne se, hvad der stod på tavlen. Jeg kunne ikke tyde det, der stod på tavlen, og det gjorde det svært at lære noget, fortæller Nick Duelund.
Det blev først opdaget i første klasse, at Nick Duelunds syn ikke var så godt.
Nu kunne han selv udtrykke sig og fortælle, hvordan han så verden, og kort tid efter fik han et par briller.
Med brillerne åbnede en helt ny verden sig op for ham. Det hele blev skarpt og tydeligt, og pludselig blev det også nemmere at følge med i undervisningen.
- Det gjorde det hele meget nemmere, og læringen blev meget nemmere, fordi jeg nu kunne se, hvad der foregik, fortæller han.
Forskningsprojektet
Nick Duelund er uddannet læge og har arbejdet på hospitalet i Nuuk.
Men i 2017 valgte Nick Duelund forskningen. Han gik i gang med at undersøge, hvordan alle grønlandske børn kan få deres syn undersøgt inden folkeskolen, for jo hurtigere, det kan opdages, desto bedre.
- Man kan få en tilstand, hvor man kan få et permanent nedsat syn, hvis det ikke bliver opdaget i tide. Samtidig ved vi også, at har man dårligt syn, så klarer man sig dårligere i skolen. Det er videnskabeligt bevist ved forskning, fortæller Nick Duelund.
Forskningen viser, at der i alle årgange er otte procent af børnene, der har et behov for briller. Problemet er bare, at de børn bliver fundet for sent, fordi Grønland mangler øjenlæger.
Og de øjenlæger, der er i landet, er travlt optaget og har lange ventelister.
Derfor har Nick Duelund tænkt ud af boksen og fundet en løsning i et andet erhverv, som hver dag også har øjnene i fokus.
Optikere er løsningen
Sammen med en gruppe optikere har han besøgt Uummannaq, Ilulissat, Sisimiut, Nuuk, Qaqortoq og Tasiilaq. Her har han og optikerne undersøgt alle fireårige børn i byernes børnehaver og lavet en præcis vurdering af børnenes syn.
Nick Duelunds ph.d. er endnu ikke færdig, men han kan allerede nu se, at optikerne kan finde de børn, der har dårligt syn, så børnene kan hjælpes tidligt.
- Vi kan allerede nu se, at det fungerer, og optikerne kan sagtens stå for undersøgelserne, siger Nick Duelund.
Formålet er at lade optikerne lave testene og vurdere børnenes syn. Opdager de, at et barn har nedsat syn, laver de en henvisning til øjenlægen, så barnet kan nå at få en tid inden skolestart.
Nu som vinder
Onsdag blev der for første gang nogensinde afholdt Paasisavut i Grønland.
Her præsenterede Nick Duelund og fire andre ph.d.-studerende hver sit forskningsprojekter, som alle har med emner, der er relateret til Grønland, at gøre.
De fem forsker-finalisters opgave gik i alt sin enkelthed ud på at formidle deres forskning til den grønlandske befolkning.
Det skulle gøres på en simpel og fængende måde, uden at det gik ud over det videnskabelige budskab. Det fik de fem minutter til.
Og da alle præsentationerne var overstået, og vinderen skulle kåres, var det Nick Duelund, der løb med sejeren.
- Jeg er stolt, og det gør, at jeg kan få mit budskab endnu længere ud, siger vinderen af Paasisavut.
Nick Duelund vandt for sin evne til at tryllebinde publikum og holde publikum fast i en personlig fortælling. Udover titlen som vinder af den første udgave nogensinde af konkurrencen modtog han også en check på 25.000 kroner.
Nu fortsætter arbejdet. Alle dataene skal samles og analyseres, og så bliver det næste step at få projektet realiseret.
- Realistisk vil jeg sige, at det tidligst bliver fra næste år. Men det er megavigtigt, at vi kommer i gang hurtigst muligt. Vi skulle være startet for mange år siden, så vi er allerede for sent ude, fortæller Nick Duelund.