Villy: Danmark skal ikke blande sig i, hvordan kineserne skal aflønnes

Den danske regering vil ikke blande sig i, om Grønland vælger at lade udefrakommende arbejdskraft aflønne dårligere end den grønlandske i forbindelse med storskalaprojekter. Bare det ikke strider imod de internationale konventioner. Sådan lød det i dag fra udenrigsminister Villy Søvndal.
22. november 2012 17:05

- Nej, det vil vi ikke blande os i. Det er jo i ordets egentligste forstand en grønlandsk diskussion lige præcis, hvor niveauet skal være. Jeg synes bare det er vigtigt at konstatere, at i en situation, hvor jeg tror at alle forventer, at der kommer øget udenlandsk arbejdskraft, at man da laver et sæt af spilleregler for det. Men hvor niveauet skal ligge på de spilleregler, er en grønlandsk diskussion,  fastslår udenrigsminister Villy Søvndal over for Radioavisen.

Så længe Grønland overholder de internationale aftaler, der findes på området, bl.a. FN's, har den danske regering altså tilsyneladende intet problem med, at Grønland tillader ringere løn- og ansættelsesvilkår for udlændinge end for os selv.

Flere danske folketingspolitikere og fagorganisationer har ellers de seneste måneder taget kraftigt afstand fra netop det.

Udenrigsministeren påpeger i stedet, at Danmark selv godt kunne bruge et sæt regler til at modarbejde problemet med social dumping.

- Må jeg bare parentetisk bemærke, at vi også har udenlandsk arbejdskraft i Danmark. Der har vi bare ingen regler for det. Og det er jo den alvorlige risiko, at man får en underbetalt gruppe af mennesker, der kommer til udefra og som arbejder på et marked, der ikke betaler skat, konkurrerer på dårlig sikkerhed på arbejdet og på en lavere løn, siger Villy Søvndal og fortsætter:

- Derfor støtter vi, at man (Grønland, red.) forsøger at finde en model i denne situation.

Men Storskalaloven er i nuværende form i strid med den gældende danske udlændingelov, der siger, at der kun kan udstedes arbejdstilladelse, hvis løn- og ansættelsevilkår er "sædvanlige efter danske forhold". Og derfor skal Folketinget vedtage en særlov, hvis Storskalaloven skal gøres til virkelighed.

- Vil det sige at Grønland godt kan regne med at få grønt lys fra Danmark til den del, som Danmark skal tage stilling til?

- Jeg vil ikke forudbehandle evt. lovgivning i Danmark. Det her er i ordets egentligste forstand en debat, som Grønland konkluderer, og så ser vi om der er konsekvenser i forhold til dansk lovgivning efterfølgende, lyder det fra udenrigsministeren.