Vil fratage udlændinge stemmeret

Naalakkersuisut har med et af sine lovforslag forsøgt at fratage herboende borgere, som har statsborgerskab i et ikke-nordisk land, deres stemmeret til kommunalvalg. Naalakkersuisut er nemlig bange for, at udlændinge vil overtage magten i kommunalbestyrelserne, hvis storskalaprojekterne bliver til virkelighed. Men den frygt kan Inatsisartuts lovudvalg ikke finde mening i.
27. november 2012 16:21

Selvom man ikke har dansk indfødsret, har man i dag ret til at stemme og stille op ved et kommunalvalg, hvis man har boet i riget i mindst 3 år og haft fast bopæl i Grønland mindst 6 måneder forud for valget.

Naalakkersuisuts lovforslag lyder, at man aldrig skal have ret til at stemme ved et kommunalvalg, hvis man ikke er nordisk statsborger. Det vil sige, at hvis du fx er svensker og bor i Grønland, må du gerne stemme og stille op, men hvis du er fx franskmand, amerikaner eller kineser må du ikke - uanset hvor mange år du har boet her i landet.

For tænk nu hvis Grønland bliver indvandret af fx flere tusinde kinesere, der går til stemmeurnerne i samlet flok og stemmer på deres egne kandidater.

Forslagets formål er derfor, "at den lokale befolkning ikke kan komme i mindretal ved tilflytning af udenlandsk arbejdskraft i større antal. F.eks. i tilknytning til en jernmine i Nuuk, aluminiumsværk i Maniitsoq eller olieaktiviteter i Nordgrønland", skriver Naalakkersuisut i sine bemærkninger.

Men det kan Inatsisartuts lovudvalg ikke se fornuften i.

For Naalakkersuisut har jo selv sagt, at det er meningen, at den enkelte udlænding kun skal være her i 6-12 måneder ad gangen i projekternes anlægsperiode, der samlet set vil vare 2 til 5 år. Dermed vil de typisk ikke have kommunal valgret allerede som reglerne er nu.

Og hvad angår de udlændinge, som også vil arbejde her i projekternes driftfase, kan de næppe udgøre nogen trussel imod lokalbefolkningen. Det er Lovudvalget nået frem til efter at have regnet på tallene med udgangspunkt i Naalakkersuisuts oplysninger om Alcoa-projektet og Isukasia-projektet. 

- Selv hvis kun en tredjedel af jobbene i driftsfasen besættes med grønlandsk arbejdskraft, vil antallet af udefrakommende ansatte i de to projekter imidlertid sammenlagt kun udgøre omkring 1.100 personer fordelt på Nuuk og Maniitsoq. Dette skal så ses i forhold til de omkring 16.000 stemmeberettigede der er i Sermersooq Kommune og de omkring 7.000 stemmeberettigede, der er i Qeqqata Kommunia, skriver Lovudvalget i sin betænkning.

Et enigt lovudvalg har fremsat et ændringsforslag, der holder fast i de valgretsbetingelser, som gælder i dag. Her til eftermiddag blev det vedtaget i Inatsisartut.