BILLEDER Vidunderlige og barske Nordøstgrønland

En reportagerejse til nationalparken er oplevelse i særklasse. Fotos yder den kun ringe retfærdighed.
Skrevet af Walter Turnowsky
07. marts 2015 13:00

Forsvarets Challengerfly har fragtet os komfortabelt hen over indlandsisen. Så begynder landskabet pludseligt at forandre sig. Først begynder fjeldene at titte frem af isdækket, men snart dominerer de landskabet. Vi nærmere os Mestersvig i den sydlige del af nationalparken, men dog et pænt stykke nord for Illoqqortoormiut.

 

Det smukkeste sted på kloden?

Fra Mestersvig går turen nordpå i den noget mindre Twin Otter maskine. Komforten og temperaturen får et par takker ned af. Men det er hurtig glemt. Den lavere flyhøjde betyder, at dette enestående landskab føles helt tæt på. Det er lige før man begynder at spejde efter fodspor af isbjørne. Det er muligt, at der findes smukkere pletter på kloden; men jeg kender ikke til dem. Her er så smukt, at man næsten får tårer i øjnene.

 

Ødemarken bidder fra sig

Halvvejs mod Daneborg kommer så skuffelsen. Et lavthængende skylag skubber sig mellem den lille maskine og det smukke landskab. Resten af turen må jeg nøjes med at forestille mig, hvordan der ser ud nedenunder skyerne.

Ved indflyvningen til Daneborg antyder et par bump, at vejret er blevet yderligt dårligere. Og ganske rigtigt, vi er dårligt landet for vinden for alvor tager til. Den rutinerede islandske pilot fortæller, at det var et spørgsmål om minutter før en landing var umulig.

Det vidunderlige landskab er begyndt at vise tænder!