Siumut erkender at 90%-mål vil tage tid at opnå

Mindst 90 procent af officererne i de grønlandske trawlere skal være hjemmehørende. Men Siumut erkender, at der kan være lang vej til at kunne udfylde de mange stillinger med hjemmehørende arbejdskraft.
Foto © : Royal Greenland
18. oktober 2017 13:31

Grønland mangler dog uddannede lokale officerer. Situationen tilspidses i de nærmeste år, fordi en meget stor gruppe af skibsofficererne nærmer sig pensionsalderen, skriver Grønlands Erhverv, GE.

- Vi inviterer Grønlands erhverv til at deltage i vort samfunds udvikling og til at anvende den lokale og hjemmehørende arbejdskraft, der ønsker at blive boende i Grønland, siger Siumuts politiske ordfører, Jess Svane.

Fiskeridepartementets høring gælder frem til den 31. oktober. Allerede dagen efter træder bemandingsbekendtgørelsen i kraft, altså den 1. november.

- Hvis vi ikke gør et eller andet, så bliver vores muligheder for at beskytte landets rigtige befolkning og dem, der ønsker at blive boende i landet, begrænset, siger Jess Svane.

De hjemmehørende skibsofficerer er, ifølge lovforslaget, dem som har været registreret bosat her i landet i mindst 24 måneder.

Det kan dog tage tid at nå målet om at øge andelen af hjemmehørende officerer, erkender Siumut.

- Målet er, at mindst 90 procent af skibsofficererne skal være hjemmehørende. Det betyder ikke, at vi kan nå at opfylde kravet, allerede dagen efter bekendgørelsen er trådt i kraft. Vi skal arbejde hen imod målet, siger Jess Svane.

GE skriver i en pressemeddelelse, at de er klar til et samarbejde:

- GE støtter fiskeriets og de grønlandske virksomheders hårde arbejde for at nå de mål, fordi det giver bedst mening for alle. Og GE vil rigtigt gerne imødekomme Siumuts opfordring om mere samarbejde, for vi tror på, at deling af viden, udveksling af synspunkter - og masser af kaffe på kanden - kan skabe meget bedre resultater, skriver direktør for GE, Brian Buus Pedersen.