Qujaukitsoq: Vi skal slå koldt vand i blodet

I modsætning til Partii Naleraq vil Nunatta Qitornai ikke sætte et årstal på, hvornår Grønland skal være selvstændigt.
Skrevet af Jonas Fievé
01. april 2018 14:26

Selvom Vittus Qujaukitsoq tidligere har givet udtryk for, at der skulle fart under selvstændighedsprocessen, så vil stifteren af det nye parti ikke melde ud, hvornår Grønland skal løsrive sig.

- Jeg synes ikke, at det er passende at diskutere årstal. Jeg tror at det vigtigste for os som et nystiftet parti er, at vi arbejder målrettet på at overtage så mange sagsområder som muligt, siger stifter af Nunatta Qitornai, Vittus Qujaukitsoq.

I midten marts lød det fra Partii Naleraq, at deres mærkesag ved valget til Inatsisartut var grønlandsk selvstændighed. I den forbindelse slog Hans Enoksen fast, at de holdt fast i, at det skal ske i 2021, selvom han dog senere har indrømmet, at det nok er urealistisk.

LÆS OGSÅ Enoksen tror ikke på eget mål om selvstændighed i 2021

Slå koldt vand i blodet

Men Vittus Qujaukitsoq frygter ikke, at de på den måde halter efter Partii Naleraq, når det kommer til debatten om selvstændighed.

- Nej på ingen måde. Jeg synes, at vi skal slå koldt vand i blodet, men også arbejde hurtigt på, at vi får en selvbestemmelse over Grønland og have ansvar for de mange områder, som vi endnu ikke har overtaget fra den danske stat, siger han.

LÆS OGSÅ IA tager snæver føring i første måling

Ved en meningsmåling foretaget af HS Analyse før, at det blev afsløret, at Aleqa Hammond stiller op for Nunatta Qitornai, stod partiet til at få 4,6 procent af stemmerne, og dermed ville partiet blive repræsenteret med et mandat i Inatsiartut.

Mens Partii Naleraq stod til genvinde deres tre pladser i den lovgivende forsamling, da de ifølge målingen ville få 10,6 procent af stemmerne.

LÆS OGSÅ Aleqa melder sig i valgkampen