Samuelsen efter Ilulissat-mødet Vi skal i dialog med Kina

Danmarks udenrigsminister Anders Samuelsen vil have fokus på Kinas interesser
Skrevet af Inge S. Rasmussen
26. maj 2018 11:12

Kina lægger ikke skjul på sin interesse for nye sejlruter og naturressoucer i Arktis. Og det skal vi være meget opmærksomme på, siger udenrigsminister Anders Samuelsen:

- Kina er ét eksempel på en af de mange nye aktører som er på banen. Der er også andre eksempler. Og det skal vi selvfølgelig holde et vågent øje med, siger Anders Samuelsen efter mødet med de arktiske deltagere i Ilulissat-erklæringen denne uge. 

Udenrigsministeren påpeger at det gælder om at holde linjen åben med Kina og de øvrige lande der har blikket stift rettet mod Arktis:

- Mange har en interesse i hvad der kommer til at ske, hvis man kan fragte varer ad nye ruter. Det gælder også Kina - og så må vi have en dialog, også med Kina, siger han.


Udover Kinas generelle interesse i Arktis, holder den danske regering også skarpt øje med mulige kinesiske investeringer i Grønland. 

LÆS OGSÅ Partier frygter kinesisk bud - Aleqa kalder indblanding uacceptabel

Statsminister Lars Løkke Rasmussen udtalte sig fredag om regeringens bekymring ved udsigterne til, at det kinesiske selskab China Communications Construction Company kan blive valgt som entreprenør på lufthavnsbyggerierne. 

Det kan åbne for udenrigspolitiske spørgsmål som regeringen og naalakkersuisut må drøfte. 

LÆS OGSÅ USA advarer Danmark om kinesisk entreprenør i Grønland