Is-ekspert om havis: Vi må blive bedre til at forudse ændringer

Det kommer bag på is-eksperter, at verdens mest solide havis nord for Grønland for første gang er smeltet og brudt op. Derfor må videnskabsforskere blive bedre til at forudse sådanne hændelser, mener professor i klimaforandringer og glaciolog Sebastian Mernild.
Foto © : NASA
23. august 2018 12:05

- At området nord for Grønland er blevet havisfrit i en periode rykker jo lidt den bevidsthed, vi havde. Det er måske ikke der, hvor vi ser havisen i fremtiden, når den nu begynder at smelte endnu mere i fremadrettet, fortæller Sebastian Mernild. 

Havisen nord for Grønland bliver ellers anset for at være den sidste havis, der vil være frossen året rundt, hvis klimaforandringer og stigende temperatur for alvor begynder at smelte havisen i Arktis.

LÆS OGSÅ Det kan få store konsekvenser

Bedre forskning

Men i år er der sket noget usædvanligt og forskernes forudsigelser af sådanne hændelser må forbedres, mener glaciolog:

- Der er ingen tvivl om, at når noget som det her sker, så må vi jo kigge tilbage og sige, hvorfor kan det ske og hvordan kan vi blive bedre til at forudsige sådanne ændringer i havet fremadrettet.

- Jo bedre vi er til at forudsige tingene, jo bedre kan vi jo også fremadrettet komme med et bud på, hvornår havisen eventuelt vil være væk i sommerperioden, siger han og tilføjer, at bedre forskning vil føre til nye bud på, hvor lang tid der går, før havisen nord for Grønland, bryder op om sommeren. 

LÆS OGSÅ Isen nord for Grønland smelter efter høje temperaturer i Arktis

- Der har været bud på, at i perioden mellem 2030 og 2050 der kan man forvente, at sommerhavisen den er fuldstændig væk, men det er jo et spænd omkring 20 år. Og jeg tænker, hvis vi får bedre styr på, de fysiske processer og årsagerne til de forandringer vi ser, så kan vi måske komme lidt nærmere det tidspunkt, hvor vi ikke længere ser havisen i sommerperioden, siger Sebastian Mernild.