Isen nord for Grønland smelter efter høje temperaturer i Arktis

Høje temperaturer i Arktis i februar og nu igen i august, har fået noget noget af verdens mest solide havis, nord for Grønland, til at smelte og drive væk fra kysten.
Foto © : NOAA Photo Library/Flickr Creative Commons
Skrevet af Karsten Sommer
22. august 2018 08:18

- Det er ikke set før, at den del af havet har åbnet sig op, siger professor Sebastian H. Mernild fra det norske center for klimaforskning, til TV 2.

Havisen nord for Grønland bliver ellers betragtet som den sidste havis, der overhovedet vil være tilbage, hvis klimaforandringer og stigende temperaturer for alvor begynder at smelte havisen i Arktis.

I år er der imidlertid sket noget helt usædvanligt.

LÆS OGSÅ Årets havis sætter turbo på mod syd

Midt under den arktiske vinter indtraf et sjældent vejrfænomen, hvor der i februar pludseligt var ti dage med plusgrader.

Den 3. august gentog fænomenet sig med temperaturer helt op til 17 plusgrader og en stærk varm vind sydfra.

Isen er derfor nu blæst længere væk fra kysten, end man nogen sinde har oplevet, siden man i 70’erne begyndte at overvåge området med satellitbilleder.

LÆS OGSÅ Havisen i Arktis fortsat på rekordlavt niveau

- Selv om isen skulle fryse til allerede i løbet af få dage, så er skaden allerede sket. Den tykke, gamle havis er blevet skubbet væk fra kysten, til et område, hvor det lettere vil smelte, siger Thomas Lavergne fra Norges meteorologiske Institut til The Guardian.