Aron Geisler griner bare af fårebombetruslen.Foto: KNR

Vi har ikke fårebomber i Sydgrønland – højst dynamit!

Ikke alle, som KNR mødte i Qaqortoq, griner af sagen med fårebomberen, der holdt Naalakkersuisut væk fra borgermøder i Sydgrønland.

- Det er jo helt surrealistisk. En fårebombe… haha!

Det siger Aron Geisler fra Qaqortoq på dagen, hvor KNR kunne afsløre nyt i sagen med bombetruslerne mod Naalakkersuisut. Bombetrusler, som holdt Naalakkersuisut væk fra borgermøder om mineprojektet ved Kuannersuit i Sydgrønland i starten af denne måned. 

Kort om bombetruslen:

 

Den 29. januar meddelte Naalakkersuisut, at de havde modtaget bombetrusler. Derfor ville de ikke alligevel deltage borgermøderne om mineprojektet ved Kuannersuit.

 

Ifølge Politimester Bjørn Tegner Bay var der dog ingen alvorlige trusler mod møderne. Faktisk var der styr på sikkerheden, sagde han til KNR. Han vurderede heller ikke, at der ikke var nogen grund til at blive væk fra borgermøderne.

 

Da Naalakkersuisut ikke vil deltage i borgermøderne, blev det kun selskabet bag projektet, Greenland Minerals, og personer fra forskellige myndigheder, som deltog i borgermøderne.

 

Jens Frederik Nielsen: Vi bliver væk fra borgermøder for borgernes skyld

 

Trods politimesterens garanti for sikkerheden ved borgermøderne, fastholdt Naalakkersuisut at blive væk.

 

Ifølge daværende naalakkersuisoq for råstoffer, Jens-Frederik Nielsen (D), var det på grund af utryghed blandt borgerne.

 

- Lige nu har vi vurderet på baggrund af den indkomne trussel, at den utryghed tegnede sig rundt om Naalakkersuisut og den politiske deltagelse, sagde Jens-Frederik Nielsen kort efter bombetruslen.

 

Ifølge Naalakkersuisut var truslerne dog ikke konkrete.

Ifølge manden bag bombetruslen var det hele ment som en joke. Sammen med en kammerat jokede han med, at de kunne få et får til at spise uran og sprænge det i luften. Altså en fårebombe. 

LÆS OGSÅ Fårebombetrusler: Jeg ærgrer mig meget over den ballade, det har skabt

Og så ville de lægge fårebomberne under stolene, når der var borgermøde i Narsaq, sagde de i en Facebook-livevideo. 

Manden bag bombetruslerne vil være anonym, men KNR kender hans identitet.

Skal tage trusler alvorligt

Ifølge manden selv rettede han ikke truslen med fårebomben til nogen specifikke personer. Han blev anholdt af politiet, og nu er der en sigtelse mod ham for trusler. 

I Sydgrønland er der lidt blandede følelser i forhold til videoen.

Aron Geisler har i hvert fald svært ved at tro på, at der findes nogen former for bomber i hans del af landet. 

- Der er nok ikke bomber her… højst dynamit, griner han.  

LÆS OGSÅ Jens-Frederik Nielsen om bombetrusler: Det var rigtigt at blive væk fra borgermøder

Monica Dorph, som er medlem af kommunalbestyrelsen for Siumut, morede sig også gevaldigt, da hun læste om fårebomberen på knr.gl.

- At lede efter en fårebombe… haha, siger hun men bliver straks efter alvorlig. For hun forstår godt, hvorfor politiet rykkede ud og anholdte manden, efter videoen havde floreret rundt på Facebook. 

- Det er sjovt, men det er vigtigt at forstå alvoren. Det er jo en trussel. Og når det sker på et socialt medie, kan folk reagere meget forskelligt, siger hun. 

Upassende!

Til gengæld mener Alibak Hard ikke, at det er sport sjovt. Han er leder af Unescos verdensarvsliste i Sydgrønland og finder det enormt upassende, når nogen forsøger at joke med bomber. 

- Det er meget upassende at lave sjov med sådan noget. En bombe er en bombe – jeg synes ikke, det er sjovt, siger han. 

KNR har ikke haft mulighed for at se videoen, fordi den er slettet.

Kommentarer