Jens-Frederik Nielsen om bombetrusler: Det var rigtigt at blive væk fra borgermøder

Manden bag bombetrussel i Narsaq føler, at han er blevet gjort til syndebuk for, at ingen politikere ville med til borgermøder om mineprojektet ved Kuannersuit.
- I forhold til mandens bombetrussel, så kan det godt være, at det var sjovt for ham, men man skal passe på med, hvad man siger, for det kan have konsekvenser, siger Jens-Frederik Nielsen til KNR. Foto © : KNR / Malik Brøns
22. februar 2021 04:42

En video på Facebook, hvor en mand fantaserer om får, der spiser uran, bliver til bomber og eksploderer under stolene til et borgermøde, fik voldsom opmærksomhed tilbage 27. januar. 

Det var blot tænkt som satire, siger manden bag videoen, som ønsker at være anonym. 

KNR kender hans identitet. 

Men sagen endte langt mere alvorligt. Naalakkersuisut blev nemlig hjemme fra borgermøderne i Sydgrønland, som startede 5. februar og sluttede fire dage senere. Ifølge Grønlands Politi er en mand er sigtet for trusler.

Selvom manden ærgrer sig over at have lavet videoen på Facebook, føler han også, at han er blevet gjort til en syndebuk for, at politikerne blev væk. 

- For mig føles det lidt som om, at man har brugt mig som en undskyldning. Naalakkersuisut har ligget på lur og ventet på, at noget kunne gå galt. Det var jo bare tænkt som satire, og politimesteren har sagt, at der ikke er noget at være bekymret for, siger han.

LÆS OGSÅ Politiet garanterer fuld sikkerhed om borgermøder i Sydgrønland

- Politikerne er meget velkomne, jeg er slet ikke farlig.

8. februar - altså imens borgermøderne blev holdt i Sydgrønland - eksploderede Demokraatit sig ud af koalitionen og smækkede med døren.

Partiet havde set sig så vred på Siumut, at det blev utænkeligt for dem at være i regering sammen.

Ifølge Demokraatit skete skilsmissen blandt andet på grund af ny kurs i Siumut i forhold til Kuannersuit - en kurs, hvor Siumuts nye ledelse pludselig ville udskyde borgermøderne i Sydgrønland. 

Jens-Frederik Nielsen fastholder begrundelse

Demokraatits formand er Jens-Frederik Nielsen.

Han er nu også tidligere naalakkersuisoq for råstoffer - og på grund af videoen med bombetruslen meldte han afbud til borgermøderne i Sydgrønland.

Der skulle han ellers have deltaget som øverst politiske ansvarlige for mineprojektet.

I dag har Demokraatit travlt med at forberede sig til den kommende valgkamp. Jens-Frederik Nielsen ærgrer sig ikke over, at han og Naalakkersuisut blev væk fra borgermøderne i Sydgrønland.

- I forhold til mandens bombetrussel, så kan det godt være, at det var sjovt for ham, men man skal passe på med, hvad man siger, for det kan have konsekvenser, siger Jens-Frederik Nielsen til KNR.

Han fastholder, at Naalakkersuisut blev hjemme på grund af, at folk i Sydgrønland var utrygge på grund af bombetruslen. 

Ifølge Jens-Frederik Nielsen havde både han og andre politikere fået beskeder fra utrygge borgere.

- Jeg ville ikke være kilden til utryghed blandt borgerne. Havde vi fastholdt vores beslutning, ville jeg have været utrygheden overhøring. Det ønskede jeg ikke med tanke på de henvendelser, jeg havde fået. Vi besluttede derfor, at det var bedst for høringsprocessen, at vi blev væk i første omgang, siger Jens-Frederik Nielsen.

Han afviser også, at den interne uro i Naalakkersuiut var skyld i, at de folkevalgte blev hjemme. I stedet betød uroen i Naalakkersuisut, at høringsperioden for mineprojektet blev forlænget, siger formanden for Demokraatit.

- Nej, uroen i Naalakkersuisut spillede ikke en rolle i forhold til vores beslutning om at blive væk fra borgermøderne. Uroen i Naalakkersuisut spillede den rolle, at høringsperioden blev forlænget til 1. juni, siger han.