Forsker: Vi bliver fattigere når ældre flytter

Det er et tab af ressourcer, når ældre vælger at flytte, vurderer samfundsforsker fra Ilisimatusarfik.
Foto © : KNR
13. marts 2018 14:28

Antallet af ældre grønlændere i Danmark er fordoblet over de seneste 10 år. Det kan på kort sigt være en fordel for landskassen, der kan spare på udbetalingerne til pension, men det er også et tab af ressourcer, når ældre vælger at flytte, vurderer en samfundsforsker.

LÆS OGSÅ Utoqqaat Danmarkimut nuuttut ukiuni qulini marloriaatinngorsimasut

LÆS OGSÅ Flere og flere grønlændere flytter til Danmark

- Den gruppe af ældre og gamle, der flytter, vil ofte være folk med ressourcer, som vi kommer til at miste i det grønlandske samfund, siger Birger Poppel, samfundsforsker ved Ilisimatusarfik.

Flere muligheder i Danmark

Han vurderer, at der er mange årsager til, at ældre vælger at flytte til Danmark. Det kan være muligheden for at få en højere pension, lavere leveomkostninger, familieforhold eller adgang til et mere specialiseret sundhedsvæsen.

Over de seneste ti år er antallet af grønlændere i Danmark steget med knap en femtedel til 16.370 personer, og kigger man på grønlændere over 60 år, så er tallet steget med 110 procent.

Billede: Birger Poppel

Men uagtet, om det er unge eller gamle, der vælger at flytte, så er det et tab for samfundet, siger forskeren:

- På forskellig vis bliver vi fattigere ved at miste større grupper af ældre potentielt aktive medborgere, ved at miste unge mennesker som har en høj uddannelse, så det er et bredt sprektrum, og det er en af årsagerne til, at jeg mener, at det er et af de områder, som vores politikere burde fokusere rigtig meget opmærksomhed på.

Landet mister ressourcestærke personer

Han understreger, at den gruppe af ældre, som flytter, ofte er ressourcestærke ældre, som i en eller anden form fortsat kunne bidrage til samfundet, selvom de har nået pensionsalderen:

- Som fortsætter med at arbejde, fortsætter i undervisningssektoren, som fortsætter i konsulentbranchen eller andre områder. Og det vil sige kunne bidrage aktivt til det grønlandske samfund.

Og så er der også det aspekt, at når ældre eller andre flytter, mister den herboende familie også en potentielt vigtig ressource:

- Og hvis det er bedsteforældre, der flytter, mister de børnebørn, der er her i landet, nogle bedsteforældre, der kunne være med til at give noget historie videre, og som kunne være med til at give noget familiefølelse videre også, siger Birger Poppel.